Successos

trànsit

Primers controls als vehicles sobrecarregats

L'estiu passat van estar implicats en 31 accidents amb víctimes a l'AP-7

Els Mossos vigilen la subjecció dels viatgers

Cada estiu creuen l'AP-7 650.000 conductors amb destinació a Algesires. Són els conductors que posteriorment embarquen cap al Magrib per passar les vacances als seus països d'origen. La majoria d'aquests conductors viatgen amb molt d'equipatge, perquè aprofiten el trajecte per portar material domèstic als seus familiars. Per controlar que no circulin amb sobrepès, ahir es va posar en marxa un punt de control a la Jonquera, en el marc del dispositiu Pla de l'Estret, on com l'any passat els conductors que porten sobrepès poden deixar una part de l'equipatge en una zona de custòdia durant 30 o 40 dies, i el poden recollir a la tornada. Aquest any, però, els punts de control s'han ampliat fins a quatre. Aquest cap de setmana i el 31 de juliol i l'1 d'agost se n'establiran a la Jonquera, Castellbisbal i l'Hospitalet de l'Infant, en sentit sud, i el 14 i 15 d'agost i l'últim cap de setmana d'agost, el control s'instal·larà a l'Arboç, en direcció a la Jonquera.

Més enllà del control policial, en l'operatiu també hi participen 50 voluntaris de la Creu Roja que ofereixen assistència mèdica als conductors, si presenten símptomes de fatiga o de deshidratació, i dinamitzen un espai d'esbarjo destinat als més petits. A més a més, els voluntaris fan tasques de traducció i mediació per explicar el funcionament del dispositiu i donen consells per viatjar de manera segura, que aquest any s'han editat en un tríptic.

Com a novetat, aquest any si es detecta que un menor viatja sense cadireta, els Mossos podran donar-ne una de segona mà. Les cadiretes provenen d'una iniciativa que s'ha fet internament dins els Mossos, després que el comissari en cap de la divisió de Trànsit, Miquel Esquius, demanés als seus agents si podien regalar les cadiretes infantils que tinguessin a casa sense fer servir. De moment se n'ha recollit una desena, que ahir eren a la Jonquera, tot i que no se'n va repartir cap, perquè si la Creu Roja avalua que la família té prou recursos econòmics, se'ls fa anar a comprar una cadireta per poder continuar el viatge. En concret, ahir només un conductor va ser sancionat per no dur el menor subjectat correctament. L'home va haver de deixar la família a la Jonquera i anar fins a Figueres a comprar una cadireta. Cinc conductors més van ser aturats perquè duien la cadireta però no la feien servir correctament. Dels 178 vehicles que es van inspeccionar ahir a la Jonquera, set sobrepassaven el límit de pes dels vehicles i se'ls va fer deixar part de l'equipatge, tres viatjaven amb excés d'ocupants –que van ser redistribuïts en altres vehicles– i dos cotxes més van ser multats perquè portaven mal posat l'equipatge al vehicle.

L'any passat els cotxes amb destinació al nord de l'Àfrica van estar implicats en 31 accidents amb víctimes a l'AP-7, cosa que representa el 24% dels accidents totals, mentre que el 2008 el percentatge va ser del 37%.

LA FRASE

Es vol transmetre el missatge que la normativa s'ha de respectar vinguis d'on vinguis
Josep Pérez Moya
Director servei català de trànsit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia