Successos

Comença als Països Baixos el judici oral per l’avió abatut a Ucraïna el 2014

Quatre sospitosos seran jutjats en absència per un tribunal holandès

Es dictaminarà si va ser un míssil rus el causant de la mort de 298 passatgers

Sota unes fortes mesures de seguretat, la justícia holandesa va obrir ahir el judici oral per l’avió abatut a Ucraïna. El 17 de juliol del 2014, el vol MH17 de Malaysia Airlines que anava en direcció a Kuala Lumpur va desaparèixer del radar just quan passava per la zona de conflicte al Donbass.

Gairebé set anys després de la tràgica mort de 298 passatgers, 80 d’ells nens, un tribunal del districte de la Haia engega ara la part substancial del procediment judicial. En un complex judicial d’alta seguretat a Schiphol, prop de l’aeroport holandès des d’on es va enlairar el vol MH17, cinc jutges holandesos van començar ahir a examinar en detall les proves contra els quatre sospitosos del cas, que seran jutjats en absència. Tres són russos: Oleg Pulatov, Igor Girkin i Sergei Dubinski. L’altre, Leonid Khartxenko, és ucraïnès i l’únic que té un advocat al judici.

Una investigació internacional va concloure el 2018 que l’avió va ser atacat per un míssil d’una brigada russa a Kursk, ciutat pròxima al Donbass. Aquest projectil hauria estat disparat des de la zona controlada pels rebels prorussos a l’est d’Ucraïna que lluitaven contra Kíev.

Al cap d’un any, un equip d’investigació holandès va acusar Pulatov, Girkin i Dubinski i Khartxenko d’estar implicats en l’atac i la fiscalia va recollir el guant portant-los, a tots quatre, davant dels tribunals per la mort dels 298 passatgers, molts d’ells holandesos.

Ara és el torn dels jutges per determinar si hi ha prou evidències per provar-ho i per confirmar la participació dels sospitosos. “El que el tribunal està discutint són els resultats i les conclusions de la investigació internacional”, va dir ahir el president de la sala, Hendrik Steenhuis, insistint que no trauran conclusions precipitades dels fets.

Judici llarg

De fet, aquest important judici per als Països Baixos serà llarg i meticulós. Des d’avui fins dijous es tractaran les evidències recollides pels investigadors. Posteriorment, la fiscalia i la defensa podran plantejar els seus punts de vista en unes audiències que s’allargaran fins al 9 de juliol.

Fins al setembre no podran comparèixer els familiars de les víctimes, que ahir van viure amb dolor l’obertura del judici oral. “És un dia molt difícil per a nosaltres”, admetia a l’agència Reuters Evert van Zijtveld, que va perdre els seus dos fills i els pares de la seva esposa.

L’incident ha quedat gravat en la memòria de la societat holandesa, que aquell juliol del 2014 quedava consternada per la tràgica mort de 193 dels seus ciutadans, víctimes d’un conflicte en territori europeu. Ahir la cadena pública NOS retransmetia en directe l’inici del judici.

Més enllà de les pèrdues humanes, l’atac contra el vol de Malaysia Airlines va posar en alerta la UE per l’amenaça de la inestabilitat a l’est. Una alarma que s’havia esvaït en els últims anys, però que recentment ha tornat a aflorar arran de l’aterratge forçós d’un avió de Ryanair a Bielorússia per detenir un periodista dissident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia