Successos

El quadern negre

Tura Soler

Lladres sense pietat, justícia sense resultat

Els assaltants violents arrestats el 2014 estan lliures, no els han jutjat i la causa encara ronda pel jutjat instructor

Per allà als anys 2012 i 2013, una banda de lladres que actuava amb gran violència, maldat i perversitat amb les víctimes va sembrar el pànic a diferents comarques de Catalunya, sobretot al Baix Empordà, al Gironès i al Vallès Occidental. No es conformaven amb robar i endur-se bons botins de les cases i xalets que assaltaven. El 3 d’octubre del 2013, tres membres de la banda, encaputxats i armats amb una escopeta i navalles, van irrompre en un xalet de Platja d’Aro i, després de saquejar el que van poder, van agredir sexualment dos cops la mestressa, una francesa de 67 anys, mentre ja la tenien lligada. El 17 d’octubre del 2013, van deixar malferit Göpf Lehmann, un exboxejador suís de 70 anys que van assaltar al seu xalet, en una zona muntanyosa de Calonge. Un dilluns del maig del 2013, al xalet d’un matrimoni de jubilats anglesos, van jugar a la ruleta russa amb la dona: li van posar diverses vegades el canó d’un revòlver al cap i anaven prement el gallet. A Matadepera van amenaçar de “tallar els collons” a un home i el van ruixar amb benzina a ell i a la seva dona tot amenaçant de cremar-los. Són una petita mostra de les atrocitats perpetrades per aquests lladres sense pietat, que sempre triaven víctimes vulnerables, persones grans, molts tenien més de 80 anys, fàcils de doblegar.

El maig del 2014, els Mossos van arrestar setze persones d’una banda que liderava Ali Salim, un marroquí que feia viatges amb BMW per portar el botí fins a Aghbala, un petit poble de l’Atles, d’on eren originaris alguns membres del grup de malfactors. Als detinguts (Ali Salim, Brahim Azougachem, Zahir Younes, Abdelmajid El Harfaoui, Crystekke Delbecq, Bennaseur Mansour, Moham Ouhnine, Lahcen Ouniha, Aziz Ouallu, Hussain Hdouch, Essaid Atiris, Ijjou Azziz, Aziz Sakhi, Yassine Ridau i Hammou Ou Mha Aiddou), els Mosos els van imputar vint assalts violents (quatre temptatives) i deu saquejos a cases. Però quan van arribar al jutjat, el fiscal Victor Pillado ja només els va imputar cinc assalts violents consumats (a Matadepera, Platja d’Aro, Calonge i Vilobí d’Onyar), dues temptatives, una conspiració per assaltar un empresari de Palafrugell i dotze saquejos a cases. El jutjat de Sant Feliu de Guíxols va fer empresonar set dels arrestats, entre ells el jardiner, Abdelmajid el Harfaoui, que es considerava que era el que passava informació als lladres de les millors cases per assaltar. Però a mesura que van anar passant els mesos, l’Audiència va anar revocant les ordres de presó, i el desembre del 2014 ja estaven tots en llibertat, fins i tot el líder, Ali Salim, que va sortir pagant una fiança de 9.000 euros.

Estem al 2023, han passat deu anys, i semblaria que la cronologia dels fets hauria d’incloure que en algun moment s’havien jutjat els acusats i quina sentència s’havia emès. Això no ha passat. El fiscal encara no ha fet el seu escrit de conclusions provisionals i la causa continua en fase d’instrucció al jutjat de Sant Feliu de Guíxols. Com més temps passi, més difícil pot ser trobar els encausats i els perjudicats per citar-los a judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia