Successos

El quadern negre

Tura Soler

Un evadit de Sabadell, a la llista dels més buscats

Ramon de la Cámara va fugir el 2007, quan l’havien de jutjar per l’assassinat del seu fill dins el bar que regentava

L’Europol, la policia conjunta de la Unió Europea, ha tornat a publicar la llista dels fugitius més buscats amb la petició d’ajuda ciutadana per trobar-los i arrestar-los. El primer de la llista, amb una etiqueta de “perillós” que no tenen tots els evadits, aquest cop és Ramon de la Cámara Guisado, que ara deu tenir 71 anys, veí de Sabadell. Se’l busca, segons exposa la fitxa, per haver assassinat el seu fill, David, amb una pistola de 9 mm dins del bar Gotik de Sabadell, l’establiment de la Zona Hermètica que regentava. El cos de Ramon de la Cámara Blanco, de 22 anys, va ser trobar amb un tret al cap el 27 de maig del 2003 a dins del bar i inicialment les investigacions de la policia es van dirigir cap a l’entorn de la víctima i es va interrogar els seus amics i coneguts i es va arribar a arrestar cinc persones. Però finalment només es va considerar com a únic sospitós del crim el seu pare, Ramon de la Cámara, que en aquells moments tenia 55 anys. Es va apuntar com a mòbil del crim unes desavinences perquè el fill s’oposava a les intencions del pare de traspassar el bar. Ramon de la Cámara va ser empresonat per assassinat i també per tinença il·lícita d’armes i va passar dos anys en presó preventiva. Però el 2005 la secció tercera de l’Audiència de Barcelona li va concedir la llibertat provisional en considerar que no hi havia risc de fuga, tot i que la fiscalia demanava 20 anys de presó per a ell per un delicte d’assassinat. Durant un temps, Ramon de la Cámara, amb antecedents policials per estafa i falsificació de documents privats, va complir la mesura preventiva de presentar-se els dies 1 i 15 davant del jutjat. El mes de setembre del 2007, quan faltava ben poc per a la celebració del judici, va desaparèixer i el seu advocat va comunicar al magistrat que havia de presidir el jurat que l’havia de jutjar que havia perdut el contacte amb l’acusat i no sabia on trobar-lo. El magistrat va requerir a la Policía Nacional, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil que investiguessin el parador del fugitiu. No el van trobar al seu habitatge de Sabadell ni tampoc en un altre de Barcelona on havia anat a viure després de sortir de la presó. Ja mai més se’l va trobar i ara, vint anys després de l’assassinat i setze anys després de la seva desaparició, la seva foto, les seves dades i el seu historial apareixen a la llista dels fugitius de la justícia més buscats que periòdicament fa pública la UE.

La llista es pot veure al lloc web https://eumostwanted.eu/es/list. Fins ahir hi apareixien 62 fugitius (58 homes i 4 dones) de diferents països en cerca i captura per delictes diversos. Vint-i-nou dels evadits, entre ells De la Cámara, tenen l’etiqueta de “perillós”. Ramon de la Cámara, que és a la llista des del 5 de desembre, és l’únic espanyol que hi consta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia