Successos

república txeca

La policia investiga l’autor de la massacre de Praga per tres crims anteriors

El jove estudiant és també sospitós d’haver mort el seu pare i un home i una criatura la setmana passada

La República Txeca continua en estat de xoc l’endemà que un jove de 24 anys matés catorze persones i ferit a vint-i-cinc més a la Universitat Carolina de Praga, al centre històric de la capital txeca. Després de la massacre, es va llevar la vida.

David Kozák, que era estudiant a la mateixa universitat, és sospitós també d’haver assassinat un altre home i un nadó en un altre tiroteig la setmana passada, segons ha informat el cap de la policia txeca, Martin Vondrášek, en una conferència de premsa recollida pels mitjans locals com IDNES.

De fet, les forces de seguretat ja buscaven Kosák des de feia hores com a presumpte autor de la mort del seu pare, que va ser assassinat dimecres a Hostoun, una localitat a 35 Km de Praga, on residia. La policia va desplegar un dispositiu en un edifici de la Universitat on s’esperava que el sospitós anés a classe ahir a la tarda. L’estudiant, però, es va dirigir a una altra facultat, la de Filosofia i Lletres, i només van poder intervenir després del tiroteig.

Després de la massacre les sospites per un crim comès fa set dies es van dirigir contra el jove. Informa aquest divendres IDNES, que fa just una setmana, al bosc de Klánovický, diversos veïns van sentir múltiples trets al voltant de les tres de la tarda i posteriorment els agents van trobar el cos sense d’un home de 32 anys i una criatura de mesos. La policia encara no havia pogut aclarir l’autoria d’aquests assassinats. “Estàvem a pocs dies d’evitar el tràgic succés d’ahir”, ha reconegut el cap de la policia criminal de Praga, Aleš Strach, segons Ràdio Praga.

Tot apunta ara cap a l’autor del tiroteig de dijous, que mancava d’antecedents penals i el gaudia d’un bon expedient acadèmic. Alguns dels seus companys d’estudis l’han descrit com a “retret”. Kózak havia especulat a les xarxes socials amb la idea de cometre una matança. Al seu compte de Telegram va escriure en ciríl·lic que s’inspirava en un recent homicidi comès per un estudiant a Rússia, que va matar dues persones.

El ministre txec d’Interior, Vit Rakusan, ha defensat avui que un tipus d’atemptat com el d’ahir “difícilment es pot prevenir”. Rakusan ha insistit que no hi ha indicis que l’agressor tingues vincles amb grups terroristes o còmplices. “No cal buscar el culpable, perquè ja és mort”, ha dit. El titular d’Interior ha informat que nou dels 25 ferits que van ser hospitalitzats en estat greu ja estan estabilitzats.

El govern ha declarat el 23 de desembre com a jornada de dol per les víctimes del tiroteig, el pitjor de la història recent de la República Txeca. El 2015, vuit persones van morir a Uherské Brod i el 2019, sis més van perdre la vida en un tiroteig en un hospital d’Ostrava.

El tirador de Praga tenia prou munició per a una massacre molt pitjor

R. B

L’estudiant de 24 anys que aquest dijous va matar 14 persones i en va ferir 25 més en un tiroteig a la Universitat Carolina de Praga tenia prou munició per haver provocat una matança encara pitjor si la intervenció policial no l’hagués aturat, segons les autoritats txeques.

El cap de la policia de Praga, Petr Matejcek, ha revelat aquest divendres als mitjans que “per la quantitat de munició trobada, podria haver estat una tragèdia majúscula sinó haguéssim posat pressió sobre l’agressor”. Els primers agents van arribar al lloc dels fets minuts després que comencés a disparar.

La policia, però, ha evitat detallar el tipus d’arma o de munició que va utilitzar l’agressor, David Kosák, que tenia llicència per a vuit armes, dues de les quals eren llargues i una amb mira telescòpica, que es creu que va ser la que va utilitzar en el tiroteig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia