Successos

Successos

Badalona vol inspeccions als pisos contigus al bloc esfondrat

Primera reunió entre l’Ajuntament de Badalona i representants de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’abordar la crisi oberta amb la tragèdia de l’esfondrament al carrer del Canigó, número 9. La reunió va ser ahir i la setmana entrant s’hauria de signar un conveni entre les dues administracions per facilitar l’inici d’algunes de les accions plantejades. En primer lloc, l’Ajuntament ha demanat a la Generalitat que faci inspeccions tècniques “en profunditat” en 420 pisos de tota l’illa del bloc esfondrat la setmana passada, els habitatges situats entre els carrers del Canigó, d’Ausiàs Marc i de Llefià. Tots construïts entre el 1955 i el 1960, i, segons van explicar ahir, tots obra del mateix promotor. En segon lloc, el govern de Xavier García Albiol també ha sol·licitat que la Generalitat obri una línia de subvencions directes per pagar tant les obres de reforç de les estructures del bloc número 7 –desallotjat aquest dimecres– com les de reconstrucció del número 9, el que va caure el 6 de febrer, si és que és possible recuperar-lo. Tot això és el que s’hauria de plasmar en el conveni que el consistori confia a signar la setmana que ve.

La reunió que es va fer ahir és fruit d’una petició que aquesta setmana va fer l’Ajuntament a la Generalitat per abordar conjuntament la crisi. En la trobada, els regidors badalonins van traslladar al director de Promoció de l’Habitatge i al director de Qualitat d’Edificació i Rehabilitació la necessitat d’inspeccionar tota l’illa de cases on hi ha el bloc esfondrat, en què van morir tres persones. “Volem donar certeses als veïns”, va dir el tercer tinent d’alcaldia i regidor de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gracia. Va insistir que la intenció és que aquestes revisions les pagui la Generalitat.

Les inspeccions tècniques determinaran si cal fer obres als 420 pisos, però ara mateix, dèiem, ja cal una actuació als habitatges del número 7, adjacent al bloc esfondrat i on dimecres es van detectar diverses esquerdes. De moment, aquests habitatges han estat apuntalats en espera de fer una obra de reforç de l’estructura. Fins que no es faci i hi hagi un certificat tècnic que n’acrediti la seguretat, les vint famílies desallotjades no podran tornar a casa. La setmana entrant –dilluns, a les 19 h– hi haurà una reunió a la qual estan convocats tots els veïns a l’institut Badalona VII.

“No seran inspeccions tècniques convencionals”

Cal recordar que les inspeccions tècniques d’habitatges són responsabilitat dels propietaris i les han de passar els edificis quan tenen 45 anys d’antiguitat. Els propietaris paguen un tècnic especialista, sovint arquitecte, que inspecciona visualment. En funció del que s’hi detecti, es lliuren uns distintius que atorguen la qualificació d’apte, apte provisional o apte cautelarment. Si no se supera, no es rep el certificat. En cas de detectar-hi deficiències greus o molt greus, el tècnic contractat té l’obligació de comunicar-ho als propietaris i a l’Ajuntament corresponent, ja que comporten risc per a les persones o béns. Els propietaris també s’han de fer càrrec de les reparacions que se’n puguin derivar. El regidor badaloní Daniel Gracia va posar l’accent en com haurien de ser aquestes inspeccions: “No seran inspeccions tècniques d’edificis convencionals, perquè al número 9 és evident que va ser insuficient –la va passar sense problemes al gener–, sinó que caldrà fer un pas més enllà.” Va assenyalar que el conveni que preveuen signar amb la Generalitat implicarà també els col·legis professionals d’arquitectes i d’aparelladors. El regidor va subratllar que la intenció de fer les inspeccions és “tranquil·litzar tothom”. La idea és començar tan aviat com es pugui. “El temps ens juga en contra, però estem en espera que la Generalitat confirmi si n’assumeix el cost econòmic”, va precisar, i va assegurar que la predisposició és “bona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia