Successos

SUCCESSOS

Cau un grup criminal acusat d’explotació sexual i laboral de catorze dones

Una operació conjunta entre Mossos d’Esquadra i Policia Nacional ha acabat amb la detenció el passat 14 de febrer de vuit persones, d’entre 20 i 48 anys, a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic d’éssers humans relatius a l’explotació sexual i contra els drets dels treballadors, delictes contra el dret dels ciutadans estrangers i pertinença a grup criminal. Els investigadors van dur a terme set entrades i perquisicions a les localitats de Barcelona, Calafell, Salou i Cabrils, on van clausurar sis domicilis on s’explotava sexualment a les víctimes. De les catorze dones identificades, vuit es van identificar com a víctimes de prostitució coactiva, quatre com a víctimes de delictes contra els drets dels treballadors i dues més com a víctimes de tràfic d’éssers humans. En els domicilis investigats es van intervenir diverses quantitats de substàncies estupefaents, 20.000 euros, a més de joies i documentació diversa.

Segons el comunicat dels Mossos, la investigació es va iniciar a finals de 2020 arran d’una identificació en un control a la Jonquera. La investigació posterior va permetre descobrir que les persones identificades a la Jonquera coincidien en una altra investigació de Policia Nacional, fet que va propiciar l’inici d’un equip conjunt d’investigació. L’agost de 2022 els investigadors van dur a terme una inspecció a una casa prostíbul situada a Salou on van poder constatar que s’oferien serveis sexuals. Els agents van acreditar que les dones que exercien la prostitució vivien en situacions pèssimes: amuntegades en matalassos al soterrani, sense calefacció a l’hivern, ni ventilació, així com tampoc llum natural. A banda, se’ls imposaven condicions laborals abusives.

L’11 de maig de 2023 els agents van realitzar una nova inspecció en un immoble a Barcelona, on d’igual forma que en l’immoble de Salou, es va detectar set dones en situació irregular, exercint la prostitució i en condicions infrahumanes.

La investigació ha pogut acreditar l’existència d’una organització criminal, liderada per una dona i un home que, a més dels prostíbuls desmantellats, tenien al seu càrrec un centre d’atenció telefònica clandestí, on 4 víctimes treballaven de telefonistes entre 12 i 15 hores diàries durant els set dies de la setmana. Percebien una retribució de 1000 euros, només gaudien d’una hora lliure al dia i no disposaven de gas ni aigua calenta, a més de rebre amenaces i vexacions pels responsables de l’organització.

Des d’aquest centre de trucades es gestionava la contractació dels serveis sexuals en els prostíbuls, així com l’organització dels mateixos i l’oferiment de substàncies estupefaents als clients. Els líders de l’entramat captaven les dones que posteriorment serien prostituïdes, o obligades a treballar en el centre d’atenció telefònica mitjançant pàgines de xarxes socials on s’oferia feina a persones estrangeres que residien de forma irregular.

Els líders també eren els que gestionaven directament els domicilis i s’encarregaven de llogar-los, ja fos a nom seu o a nom de tercers. A més, també proveïen els prostíbuls de substàncies estupefaents així com altres medicaments per a potenciar el desig sexual o la disfunció erèctil. Pel que fa a les substàncies estupefaents, les pròpies dones prostituïdes eren obligades a vendre-les als clients i, en cas que el client així ho demanés, consumir-les també durant el servei.

A part dels líders, es van detenir també algunes persones que efectuaven funcions de responsable al centre d’atenció telefònica i tasques de control i trasllat de dones als prostíbuls desmantellats. Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 16 de febrer de 2024 i els dos líders de l’organització van ingressar a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 3 de Tarragona, jutjat que tutela la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia