Successos

El Quadern negre

Tura Soler

Robatori d’un mapa del 1504 de valor incalculable

Un home elegant va a fer consultes a la biblioteca Carles Rahola de Girona i s’emporta un mapa astronòmic

Robatori de pel·lícula d’un mapa astronòmic del 1504 i de valor incalculable que forma part del fons patrimonial de la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona. Dimecres, un home seixantí, vestit amb elegància, es va presentar a la biblioteca situada al carrer Emili Grahit de Girona i va demanar de consultar alguns dels documents històrics que es guarden al centre. Són documents de consulta restringida però l’home, que es va identificar com a Jacques Thierry Hervé, no va despertar sospites del personal de la biblioteca (que, asseguren, van complir tots els protocols) i se li va permetre l’accés al llibre que va demanar, consulta que en aquests cas es va fer sota supervisió i vigilància, de com a mínim un treballador de la biblioteca. Després de fer la consulta l’usuari va retornar la documentació i va marxar. Però llavors el treballador va advertir que faltava el mapa d’estels que era dins del llibre quan l’hi havia entregat. Havia volat juntament amb l’usuari estranger. El treballador estava segur al cent per cent que aquell llibre no l’havia consultat cap altre usuari.

En tenir constància de la desaparició del valuós mapa d’estels, la directora de la biblioteca, Maria Àngels Prat, va comunicar la incidència als Mossos, que, en tractar-se d’un document històric de gran valor, van alertar la unitat especial de patrimoni perquè assumís la investigació i comencés la recerca del mapa astronòmic i del lladre.

Els responsables de la biblioteca van aportar totes les dades de què disposaven del lladre, que pressuposen que s’hauria identificat amb el nom correcte, perquè van fer comprovacions amb altres biblioteques, que els van confirmar que un home amb aquesta identitat havia fet consultes en altres serveis bibliogràfics de Catalunya. El sospitós, que va quedar enregistrat per les càmeres de la biblioteca Rahola és un home calb, amb barba de pera canosa, que anava vestit amb pantalons i jaqueta de mudar. Els mossos de la unitat de patrimoni estan fent gestions per comprovar si la identitat que va donar és autèntica i si, com se sospita, es tracta d’un lladre professional que formi part d’algun grup especialitzat en el robatori d’objectes històrics, com ara el mapa astronòmic, i controlen els circuits en què se solen introduir aquesta mena d’objectes robats.

La biblioteca Carles Rahola justament té penjat al seu lloc web un vídeo en què responsables del servei expliquen el fons patrimonial que custodien i la campanya que estan fent per donar a conèixer aquestes col·leccions antigues, que abans quedaven limitades a usuaris més especialitzats (historiadors i investigadors), al públic en general. La biblioteca Carles Rahola, que compta amb 24 treballadors, també fa una feina de restauració de llibres antics i disposa d’un contingent de voluntaris que ajuden en aquesta tasca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia