Punt divers

L'Associació aranesa Avalon demana la constitució d'un consorci paral·lel al Pla de reintroducció de l'ós

ALT PIRINEU I ARAN

El president de l'associació Aran Valor Natural (AVALON), Carlos Montero, ha demanat aquest divendres al Ministeri de Medi Ambient, mitjançant el sudirector general de la biodiversitat, Miguel Aymerich, la constitució urgent d'un consorci paral·lel al Pla de reintroducció de l'ós al Pirineu. Aquest consorci hauria d'estar format per l'administració de l'Estat, la Generalitat, el Conselh Generau, els Ajuntaments, la societat de caçadors i Avalon. Aquesta petició també l'ha fet arribar a la Generalitat de Catalunya. Montero ha demanat celeritat a l'hora d'adoptar mesures per garantir la tranquil·litat de l'ossa i dels possibles cadells que ja pugui tindre quan acabi el període d'hibernació.

El president d'AVALON ha lamentat que no s'estigui fent res i que l'únic que han fet a l'Aran referent a l'ós és pagar compensacions als pagesos pels danys ocasionats en els animals. Montero demana una actuació ràpida a l'administració i una solució abans del desgel. El president d'Avalon es mostra disposat a col·laborar i per aquest motiu demana la creació del Consorci on tots els agents del territori hi puguin expressar la seva opinió.

Per Montero, és innegociable el fet de crear el consorci de l'ós i diu que sense un ens d'aquestes característiques on tots els sectors hi estiguin representats mai tindrà èxit un programa de reintroducció de l'ós. Entre altres demandes que ha fet el president d'Avalon al Ministeri de Medi Ambient hi ha la creació d'un centre d'interpretació de l'ós a Les, la creació d'un grup de treball que controli l'ós i autoritzi l'entrada al bosc en funció de la presència de l'ós i es faciliti la creació de noves empreses a la Val d'Aran basades en l'ecoturisme.

Montero ha dit que el subdirector general de la biodiversitat del Ministeri de Medio Ambient li ha comentat que la màxima competència en el tema de la reintroducció de l'ós a Catalunya afecta a la Generalitat.

Ja ha fet 3 mesos i mig que l'óssa Hvala va ferir de manera lleu un caçador de Les mentre participava en una cacera de senglar. Aquest incident va posar a la Val d'Aran en peu de guerra. Caçadors, polítics i ramaders mostrant-se contraris a la reintroducció de l'ós i ecologistes ferms defensors d'aquests animals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.