Punt divers

L'ACA assegura que el Govern té competències en la conca de l'Ebre i justifica que hi puguin fer propostes de gestió

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manel Hernández, ha respost aquest dimecres les acusacions del govern d'Aragó després que hagin anunciat al·legacions al Pla hidràulic de Catalunya, que el Govern té competències a la conca de l'Ebre i que per això poden fer-hi propostes de gestió com la regulació dels cabdals ambientals i mesures per garantir l'abastament als pobles de Lleida i les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, i respecte a les amenaces del govern d'Aragó de fer servir la via de la justícia per tal de frenar el Pla, Hernández ha dit que si no s'escolten les propostes catalana 'llavors serem nosaltres els qui farem recursos'.

El director de l'ACA ha valorat aquest dimecres les al·legacions que preveu presentar el govern d'Aragó al Pla de Gestió de Conca del Districte Fluvial de Catalunya i ha dit, d'entrada, que 'tothom hi té dret'. Hernández ha dit estar convençut que és un pla que conté un total respecte a les competències generals de l'Estat i a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i que a més a més, quan s'aprovi és un pla vigent i d'actuació de conques internes.En aquest sentit, Hernádez ha dit que el pla té un programa de mesures, i la Generalitat, a la conca de l'Ebre és competent en moltes coses com en urbanisme, turisme i carreteres, i que també es competent amb els temes de sanejament, abastament i medi.Segons Hernández, el programa de mesures del Pla diu que les que s'han de prendre s'han de fer a les conques internes, de forma obligada, i que les mesures que s'han de fer per competència pròpia a la conca de l'Ebre, 'perquè ningú ens ho farà', és garantir l'abastament als pobles als pobles de Lleida i les Terres de l'Ebre, garantir el sanejament i les accions de medi.Hernández, creu que Aragó entén que no s'haurien de proposar mesures ni a la conca de l'Ebre, que això s'hauria de fer tot a través del pla de gestió de la conca de l'Ebre, però ha afegit que l'ACA ho estudià i passarà els informes jurídics perquè 'entenguin que això no és una invasió de competències'.L'altre tema que preocupa és el dels cabals ambientals, ha dit Hernández. D'aquests, a les conques internes l'ACA n'és competent, amb una norma aprovada des del 2006, i a més a més hi ha sentències que ho ratifiquen i donen la raó en què els cabals ambientals no són un us més sinó que són una restricció als usos, ha recalcat Hernádez. Respecte això, Hernández ha dit que al pla de gestió de la conca de l'Ebre proposen els cabals ambientals hi hauria d'haver al Segre, per exemple, i sobretot, quin cabdal necessita el Delta de l'Ebre per no tenir més regressió, salinitazació i complicacions. 'És senzillament una proposta i no una invasió de competències. Si ens fan cas o no, ja ho veurem, però llavors serem nosaltres els qui farem recursos', ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.