Punt divers

Investiguen a Bell-lloc d'Urgell com influeix l'aplicació de fertilitzants sobre la producció final de panís

Tècnics agrícoles, pagesos i representants d'empreses agroalimentàries han dut a terme aquest dimarts una visita tècnica a camps d'assaig de panís ubicats al municipis de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell). En aquests camps, l'oficina comarcal del DAR del Pla d'Urgell i l'Institut Tècnic d'Assessorament i Gestió Integrat (ITAGI) porten a terme des de l'any passat assajos sobre com influeixen en la producció final els diferents tipus de fertilització que s'aplica al panís. També han visitat una parcel·la experimental on l'IRTA experimenta amb soja, un cultiu que ja es conreava fa anys a la plana de Lleida però que pot esdevenir una oportunitat davant els baixos preus dels cereals tradicionals.

En una finca de la Cooperativa Sant Miquel de Bell-lloc d'Urgell, l'ITAGI del Pla d'Urgell i el DAR, en col·laboració de diferents cooperatives de la comarca i de tècnics d'agrupacions de defensa vegetal (ADV), hi porten a terme des de l'any passat assajos sobre panís per comprovar les variacions que es donen en la producció final d'aquest cultiu depenent de la fertilització que s'apliqui al sòl abans de la sembra i durant el període de creixement. Els assajos han de servir per observar quina variació es dóna en la producció de panís final segons les dosis de fertilitzant ja sigui orgànic o mineral que s'aplica durant tot el procés. En les parcel·les escollides s'han realitzat dos assajos de tres repeticions, en un total de 42 parcel·les elementals, en diferents files de 108 metres quadrats de superfície cadascuna, segons ha explicat la tècnica de l'ITAGI, Mònica Capell. En concret, els objectius passen per comparar la producció de panís obtinguda mitjançant el fraccionament de la fertilització nitrogenada tant orgànica com mineral. En alguns casos no s'ha aplicat cap fertilitzant en el cultiu de blat de moro per també poder comparar els resultats finals amb els assajos en què sí s'ha aplicat fertilitzant orgànic o mineral o dels dos. En les proves dutes a terme, s'han aplicat nitrogenat de fons i en altres de cobertera per també comparar-ne els resultats sobre la productivitat. Els resultats es podran conèixer millor un cop es recol·lecti el panís, d'aquí unes setmanes, tot i que per poder obtenir resultats més fiables, els impulsors del projecte volen continuar-lo desenvolupant com a mínim un any en les mateixes parcel·les per poder disposar de més dades objectives. De moment, els resultats mostren com amb 300 unitats de fertilitzant (UF) n'hi ha suficient per obtenir una bona producció de panís mentre que amb més unitats no s'aprecia que millori encara més la productivitat. També s'ha notat una davallada important de la producció en cas de no aplicar fertilitzant. Cal tenir en compte que 350 UF és la quantitat màxima de nitrogenat permesa, segons ha explicat l'enginyera agrònoma de la Cooperativa de Bell-lloc, Núria Ris.   Enguany s'han començat a notar variacions entre el panís sense adob nitrogenat i al que se li ha aplicat fertilitzant orgànic o mineral tot i que fins d'aquí unes setmanes no disposaran dels resultats definitius, ha dit Ris.  Investiguen l'adaptació de diferents varietats de sojaA més de la visita a la finca on es porten a terme els assajos sobre fertilització del panís, els assistents a la jornada també han visitat altres finques de Bell-lloc d'Urgell i del Poal (Pla d'Urgell) on l'IRTA experimenta amb noves varietats de panís i també amb soja, per comprovar l'adaptació i el rendiment d'aquests conreus al Pla d'Urgell. A banda de diferents varietats noves de panís, l'IRTA ha plantat diferents varietats de soja, un cultiu amb què no s'experimenta a les comarques de Lleida des de fa molts anys. El cap de l'oficina del DAR al Pla d'Urgell, Andreu Bosch, ha explicat que les varietats de soja plantades mostren que, tot i alguns inconvenients, es pot cultivar soja al Pla d'Urgell ja que 's'adapta perfectament' fet que podria convertir aquest cultiu de regadiu en un competidor d'altres similars com ara el panís.  Bosch recorda que fa anys, a les comarques de Lleida es va deixar de plantar soja pels baixos preus que es pagava per aquest cultiu però ara es planteja com una nova oportunitat tenint en compte el 'bon preu' actual front els baixos preus que cobren els productors de cereals tradicionals. A principis de març, els responsables dels estudis donaran a conèixer els resultats dels assajos en una jornada que es porta a terme anualment a Linyola (Pla d'Urgell).  


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.