Punt divers

L'Arboç inicia la recollida de la brossa casa per casa per treure millor nota en reciclatge

CAMP DE TARRAGONA

L'Arboç ha iniciat aquest dilluns a la nit el servei de recollida de la brossa casa per casa, conegut com 'porta a porta'. És el primer municipi de la comarca que posa en marxa aquest servei. L'objectiu de l'Ajuntament és millorar el percentatge de recuperació, és a dir, el volum de residus que es poden reciclar, i que sigui del 80% sobre el total de brossa recollida -quan ara no representa ni el 20%. Durant les darreres setmanes s'ha dut a terme una campanya per informar els veïns del nou sistema. L'efectivitat de la campanya s'ha posat a prova en la nit d'estrena del servei. Els arbocencs han deixat als portals els cubells amb matèria orgànica, que els camions han recollit en poc més de dues hores.

Amb el porta a porta, es recullen dues fraccions: l'orgànica -quatre dies a la setmana- i el rebuig -un dia a la setmana, els dijous. En paral·lel, es fa la recollida als comerços d'aquestes fraccions, i també de paper i cartró. En aquest cas, la freqüència de la recollida d'orgànica incrementa a tots els dies de la setmana, mentre el rebuig també es fa els dijous. El paper i cartró és l'única fracció que es recull en horari diürn -dimarts, dijous i dissabtes.En aquesta línia d'augmentar els nivells de reciclatge, també es reforça el servei de recollida de voluminosos -la freqüència, en lloc de ser quinzenal, passa ser setmanal. El sistema es complementa amb les àrees d'aportació on hi ha contenidors de paper i cartró, vidre, envasos i roba. Amb tot, s'habilitaran dues àrees d'emergència al municipi on podran llençar la brossa aquelles persones que per alguna raó no poden treure-la a les hores establertes. A banda, el consistori està estudiant construir una deixalleria urbana i una de mòbil, i ja manté converses amb la Generalitat per aconseguir subvencions. L'Ajuntament insisteix en la importància de millorar la imatge dels carrers i disminuir la quantitat de residus que fan cap a l'abocador, a banda de tenir en compte que aquells municipis que no recullin la brossa de forma fraccionada, seran penalitzats econòmicament doblant la taxa de l'abocador. En aquesta direcció, el consistori avalua la possibilitar d'implantar, a mig termini, el sistema de pagament per generació i definir elements i estratègies que permetin fixar una taxa 'més justa', segons ha afirmat l'alcalde Joan Plana. Per aquest motiu, tots els cubells que s'han repartit entre la població s'han identificat amb un codi de barres per saber d'on provenen. Ara encara no té cap ús, però el tindrà quan es pagui en funció del què es genera.En total, s'han repartit més de 2.100 cubells petits a les llars -de 10 litres-, i uns 150 entre els comerços -de 60, 120 i 240 litres. Es calcula que s'ha arribat al 97% de la població. Amb una població que supera els 5.000 veïns, l'Arboç produeix a l'any més de 3.000 tones de rebuig, mentre de selectiva se'n recullen unes 750. L'objectiu és invertir aquests valors, i que la selectiva superi amb escreix el rebuig, fins a representar el 81% de la brossa recollida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.