Successos

assassinat de l'amo de can planes

Els pares del menor homicida no han de pagar

El jutjat havia condemnat els pares d'Albert Carreras a indemnitzar els fills de la víctima però ara l'Audiència resol que l'únic responsable civil és el jove

Tretze anys després de l'assassinat de Xicu Mayà al seu restaurant de Can Planas, a la Vall de Bianya, encara hi ha serrells pendents de resoldre judicialment. Si bé els dos implicats en l'assassinat, Víctor Manuel Ribó Aguado i Albert Carreras Cerro, ja han estat jutjats i condemnats, no s'ha resolt el pagament de les indemnitzacions. Ribó ja va haver de pagar als fills dels Mayà en compliment de la sentència dictada per l'Audiència. En el cas d'Albert Carreras, però, la jutgessa va considerar que aquest havia d'indemnitzar-los amb 300.000 euros i subsidiàriament el pagament l'havien de fer els pares. La defensa va presentar un recurs al·legant que en aquella època Albert Carreras tenia 17 anys i s'havia d'aplicar el Codi Penal vigent en aquells moments, per la qual cosa els pares només es podrien considerar responsables civils directes de les accions de fills menors de 18 anys però majors de 16 si s'acreditava que havien actuat negligentment en l'educació dels fills. El fiscal havia considerat que els pares no van vetllar prou pel fill i el jutjat li havia donat la raó, però l'Audiència s'ha fet seves les consideracions de la defensa, exercida per Benet Salellas. Així, ha considerat que ni en els fets provats de la sentència ni en les diligències practicades hi ha elements que permetin apreciar “culpa“ o ”negligència“ en el comportament dels pares. Tal com es recull en la sentència, no és exigible als pares un control permanent dels fills ni es pot pretendre que els pares d'una persona responsable a efectes penals hagin de mantenir una actitud vigilant durant tot el dia sobre tots els actes dels fills. Es conclou a la sentència que “Albert Carreras va actuar de forma totalment imprevisible i per tant inevitable pels seus pares, per la qual cosa no se'ls pot atribuir una responsabilitat civil directa”.

Els fets van passar el 5 de maig del 1997. Albert Carreras i Víctor Manuel Ribó van entrar a robar al restaurant Can Planas i van matar a ganivetades l'amo, Xicu Mayà, que hi dormia. Ribó va ser condemnat a quinze anys de presó mentre que Carreras, que també va admetre l'autoria del crim, a dos anys i tres dies de reclusió en règim tancat i a un any, deu mesos i disset dies de llibertat vigilada.

300.000
euros
és la quantitat amb què els Carreras havien d'indemnitzar els fills de Xicu Mayà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.