Successos

successos

Un muntanyenc mort i set ferits per un llamp al Canigó

En el moment de la descàrrega les víctimes eren a tocar de la creu de ferro que hi ha dalt del cim

Tres equips de socors de muntanya de la gendarmeria francesa es van desplaçar al cim i als refugis

Un ciutadà britànic resident a Prada va morir al cim del Canigó dimarts, a les dues de la tarda, quan un llamp va caure de manera sobtada. Set persones més, totes originàries de la Catalunya del Nord, van resultar ferides lleument per la mateixa descàrrega elèctrica.

En el moment que el llamp va caure hi havia una vintena de persones al voltant de la creu de ferro del cim, a 2.784 metres d'altitud, on diumenge passat va tenir lloc la tradicional Trobada del Canigó.

Durant aquesta trobada centenars de persones pugen a dipositar-hi els feixos de llenya amb què s'encendrà el Foc del Canigó, que s'escampa arreu dels Països Catalans cada nit de Sant Joan.

Els excursionistes presents a primera hora de la tarda de la tarda havien arribat dalt del Canigó en grups separats, i havien fet l'ascensió amb temps assolellat. La tempesta es va formar d'una manera sobtada i el llamp “va tocar les persones més properes a la creu de ferro”, segons van explicat alguns excursionistes presents.

Els que no van ser afectats pel llamp van poder donar l'alerta amb els telèfons mòbils i van ajudar els ferits a baixar en dos grups, en direcció als refugis dels Cortalets i Aragó.

Tres equips de socors

“Un quart d'hora després que esclatés la tempesta, ja teníem telefonades de socors des del cim”, van explicar des de la caserna de bombers de Prada.

Van ser els gendarmes especialitzats en alta muntanya de Bolquera els que van constatar la mort de l'home, de 51 anys, quan van arribar al cim. Tres equips d'assistència medicalitzats van ser conduïts a la zona amb l'helicòpter Dragon 66 de la seguretat civil. Amb el mateix helicòpter es va recuperar els ferits, sis homes i una dona, per traslladar-los a la clínica de Prada, on “es va constatar que havien estat afectats lleument”, segons fonts de la gendarmeria. Alguns ferits van ser traslladats a Perpinyà, per falta de lloc a la clínica.

LA DATA

21/06/11
Dos dies després de la Trobada del Canigó.
Diumenge hi havia centenars de persones al lloc on va caure el llamp

Tempestes sobtades a inicis d'estiu

A la primavera i a començament de l'estiu les tempestes fortes i sobtades són habituals al massís del Canigó. Totes les guies de la zona i les oficines de turisme de Prada i altres poblacions del massís insisteixen a informar que “el temps pot canviar molt de pressa i les tempestes són molt violentes”. Desaconsellen de pujar al Canigó sense haver consultat, abans, les previsions del temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.