Successos

El cas Innova de Reus suma nou detinguts més

La Guàrdia Civil escorcolla simultàniament 25 espais a Reus, Amposta, Tarragona i Valls

La primera tinenta d'alcalde, Teresa Gomis, detinguda

L'operació, relacionada amb la peça 4

Lluny d'apaivagar-se, l'incendi pel macrocàs Innova continua devorant al seu pas tot allò que toca. En una operació policial en què van participar un centenar d'agents i es van efectuar fins a 25 escorcolls simultanis als partits judicials de Reus, Amposta, Tarragona i Valls, el cas va obrir un altre capítol amb la detenció de la primera tinenta d'alcalde de Reus i presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis, i vuit persones més. Les operacions van ser ordenades pel jutjat d'instrucció número 3 de Reus i s'investiguen delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació de diners públics, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals, en el marc de la peça 4 del cas Innova, que investigaria els contractes del Grup Salut i de l'hospital Sant Joan de Reus.

Cap a les dues de la tarda, la número dos del govern de Reus –que va ser escridassada– va abandonar el consistori acompanyada per la Guàrdia Civil i, posteriorment, l'escorcoll va continuar a casa seva. A la tarda, les paraules del portaveu del govern municipal, Joaquim Enrech, van ser per defensar la tinenta d'alcalde. “No m'atreviria a fer cap lectura, però em consta que Teresa Gomis no està implicada en cap fet amb responsabilitat penal”, va afirmar. En l'operació policial també van ser detinguts Joan Maria Benet, que va ser director general de Sagessa en funcions i actual màxim responsable de recursos; Lluís Nualart, anterior adjunt a la presidència de Sagessa, i José Augusto García Navarro, exdirector de l'hospital Sant Joan i exdirector del grup sanitari. Nualart també està imputat en la peça separada número 7 del mateix cas.

La resta de detinguts són: Enric Agustí Farré, director general de Sagessa; Luis Márquez Álvarez, empresari de Traider SL; Miguel Á. Puig Tarrech, director gerent d'Activa Mutuas; Antonio Foz Bosch, director d'aprovisionament i logística de Sagessa, i Carles Abelló Pellicer, director econòmic financer de Sagessa. Traider tindria relació amb el consell d'administració d'Activa Mutuas. Les operacions es van centrar a les oficines de l'Ajuntament, a les seus del grup Sagessa, l'hospital Sant Joan, l'Institut Pere Mata, l'hospital comarcal d'Amposta, el consistori de Cambrils, l'empresa Activa Mutuas 2008, amb seu a Tarragona, i l'empresa Ambulàncies Reus, així com en altres empreses privades relacionades amb la sanitat. També es van fer escorcolls a Valls, la Selva del Camp i Riudecols.

Un dels escorcolls més importants es va dur a terme a Ginsa (Gestió Integral Sanitària i Assistencial), al mateix hospital Sant Joan. A aquest centre es va dirigir la comissió judicial formada pel jutge instructor, Juan Diego Álvarez, la secretària judicial i un interventor de la intervenció general de l'administració de l'Estat.

A l'Institut Pere Mata els agents van escorcollar les oficines. A Tarragona, una unitat de la Guàrdia Civil es va desplaçar a l'antiga clínica MAT, al carrer de Pin i Soler, per fer una inspecció documental.

LES XIFRES

9
persones
detingudes en el marc d'aquesta nova operació de la Guàrdia Civil relacionada amb el macrocàs Innova.
100
agents
de la Guàrdia Civil van participar en aquesta operació, amb escorcolls a Reus, Tarragona, Amposta i Valls.

Entre la prudència i l'evidència

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, van demanar ahir prudència entorn del cas. Turull es va mostrar sorprès per “l'espectacularitat” de l'operació policial, a un mes de les municipals, i Homs va evitar demanar la dimissió de la primera tinenta d'alcalde de Reus, recordant el precedent de l'Ajuntament de Vila-seca, que va ser imputat en ple pel mateix jutjat però després l'Audiència Provincial en va aixecar la imputació. A Reus, el regidor de la CUP David Vidal ho tenia clar: “És normal que hi hagi escorcolls, ja que a final del 2011 vam comunicar a la fiscalia que estaven dins d'una presumpta xarxa criminal que es dedica a espoliar les arques públiques.” La xarxa tindria, segons ell, la “complicitat” d'alts càrrecs de l'administració local i no descarten que “també de la Generalitat”. El president i advocat d'Ara Reus, Josep M. Pujol, va reclamar la dimissió de l'alcalde i la formació d'un govern de concentració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia