Successos

Successos

Roben en un banc a Riudellots fent explotar el caixer automàtic

Els lladres van actuar de matinada en una sucursal de Banco Popular, al xamfrà entre la baixada de les Acàcies i la C-25

Van rebentar el caixer amb gas i van trencar un vidre amb una maça

Accedir al dispensador de bitllets rebentant el caixer automàtic amb material explosiu. És el modus operandi que dissabte van utilitzar uns lladres a Riudellots de la Selva. Es tracta, almenys, del segon cas que té lloc a les comarques gironines en només tres setmanes de diferència, ja que a principis de juny es va registrar un succés similar a Tamariu. En el darrer episodi, els Mossos d'Esquadra van ser alertats del robatori ahir a quarts de tres de la matinada. Els autors van cometre els fets en una sucursal de Banco Popular situada al número 23 del carrer Baixada de les Acàcies, que uneix la C-25 amb el carrer Major. Tot apunta que, per tal d'aconseguir els diners, van recórrer a un mètode que en l'argot policial es coneix amb el nom plofkraak. Consisteix a introduir al caixer una cànula rígida, juntament amb un cable elèctric, per omplir-lo posteriorment de gas inflamable i crear una guspira per provocar una explosió i tenir accés als dispensadors de bitllets. Segons adverteixen els Mossos, “aquest sistema representa un perill molt elevat perquè no només destrossa la zona del caixer, sinó que pot suposar un risc per a l'estructura dels edificis”.

L'alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura, tan bon punt es va assabentar de la situació es va dirigir a l'oficina, on va lamentar els fets i els desperfectes, ja que bona part del caixer va quedar reduït a ferralla i els vidres de dos aparadors de l'entitat estaven destrossats. Agents de paisà dels Mossos i els Tedax van realitzar al matí la inspecció ocular i tenen una investigació oberta. S'està mirant si els autors del robatori a Riudellots i a Tamariu són els mateixos que per Sant Joan van fer explotar dos caixers al vestíbul del centre comercial Alcampo de Sant Quirze del Vallès utilitzant acetilè. Pels fets ocorreguts al Vallès Occidental la matinada de la revetlla, es busquen almenys cinc membres d'una banda, que van actuar encaputxats. A la demarcació de Girona, uns encaputxats també van rebentar amb gas explosiu un caixer de Banco Popular a l'avinguda del Mar del nucli de Tamariu, a Palafrugell, el 8 de juny.

L'any passat, els Mossos van detenir un home italià de 54 anys que liderava el grup que es dedicava a aquest tipus de robatoris. Els seus companys el van abandonar a les portes d'un hospital, després que un dels cops a Òdena els va sortir malament i va resultar ferit per l'explosiu que havia fabricat ell mateix. Tardaven tan sols un minut o un minut i mig: ficaven al caixer un tub de plàstic amb explosiu casolà per la ranura on surten els bitllets i feien la detonació a distància amb l'impuls elèctric d'una pila.

El capitost de la xarxa va sortir de la presó provisionalment el febrer de l'any passat, es va encarregar de perfeccionar la tècnica i va tornar a delinquir, fins que va ser arrestat després de l'intent fallit a Òdena. Amb el gas, la deflagració era massa forta i a vegades malmetia els bitllets. El nou explosiu, un sòlid preparat amb productes químics que introduïen a l'interior d'un tub, els resultava més precís.

A Catalunya, els Mossos van arrestar inicialment el cap de la xarxa el 2013, juntament amb sis membres més de l'organització. Entre el maig del 2012 i el juny del 2013 van perpetrar 12 robatoris en caixers de la demarcació de Barcelona, amb un botí que supera els 309.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia