Les incidències informàtiques enterboleixen l'arrencada de la consulta sobre la Diagonal

Les fallades en el sistema impedeixen que els barcelonins puguin exercir el vot durant hores a diversos centres presencials

A les 11 del matí al punt de votació presencial que hauria de ser al Portal de l'Àngel, però que en realitat es troba en plena plaça de Catalunya, havien votat només tres persones. Totes elles, per cert, per l'opció C. A partir d'aquella hora, però, s'hi va formar una nodrida cua, que juntament amb el posat seriós o desencaixat que mostrava el personal de suport, feien sospitar que hi havia alguna cosa que no rutllava. El sistema informàtic que sustenta la plataforma de vot electrònic havia dit prou, a conseqüència d'una actualització no prevista del programari. Aquest fet, juntament amb el col·lapse que es va produir en el sistema a primeres hores del matí per l'allau de peticions per votar a través d'internet, va provocar un efecte dominó pervers. A diversos centres presencials, el sistema va anar fallant de manera constant. Intentar-ho a través de la xarxa no era una alternativa gaire recomanable. El sistema anava molt lent, exasperantment lent. El mateix alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que va votar passades les 10 del matí a les Corts, va patir aquestes contingències, ja que li va costar Déu i ajuda poder consumar el seu pronunciament.

L'Ajuntament de Barcelona va voler minimitzar l'abast de la incidència. Segons les seves dades, a la 1 del migdia només 9 dels 108 punts de votació presencial tenien problemes, mentre que a primera hora de la tarda aquesta xifra s'havia reduït a 5. Aquest diari, però, va poder constatar que a diversos centres de les Corts, Sants o el centre de Barcelona no comptabilitzats pel consistori es van produir des de les 10 del matí alteracions més o menys intermitents en el funcionament del sistema. Un dels indrets on la situació va arribar a ser caòtica per moments van ser els jardinets de Gràcia. Justament el lloc on s'ha instal·lat l'exposició sobre la reforma de la Diagonal, i que s'ha convertit en una mena de quarter general governamental sobre el projecte. Doncs bé, aquí la votació es va anar interrompent de manera constant durant tot el matí i part de la tarda, situació que va provocar queixes irades entre els barcelonins que volien votar. No en va alguns van esperar fins a mitja hora abans el personal de suport no els va suggerir que ho intentessin més tard. Els grups municipals de CiU i PP van criticar ahir aquestes incidències i van demanar al govern municipal que s'apressi a corregir-les.

Per l'Ajuntament, però, el balanç d'aquesta jornada inicial de la consulta no pot quedar entelat per aquestes circumstàncies, i encara menys després que, segons la seva valoració, «milers de barcelonins» van anar a votar. Més enllà d'aquest eufemisme, però, no va ser possible concretar una xifra de participació més exacta, tret que un 50% dels sufragis registrats van ser a través d'internet. Aquest diari va comprovar, però, que al centre presencial del Palau de Pedralbes havien votat, fins a les cinc de la tarda, 25 persones, mentre que al centre esportiu de Can Ricart, al cor del barri del Raval, la dada era un pèl superior: 30 persones.

L'opció C «desapareix» com a tal

En el sentit més estricte del terme, l'opció C ha estat foragitada de la consulta de la Diagonal. Després de tant parlar del seu significat polític o la seva no-presència en la propaganda institucional, de cop, aquesta lletra ja no es veu enlloc. Com es pot constatar en aquesta imatge, que correspon a una captura d'una seqüència de vot a través d'internet, qui vulgui decantar-se per la proposta de convertir la Diagonal en un bulevard continua tenint com a referència la lletra A. En el cas de la rambla, és la B. Ara bé, en la casella per votar «cap de les dues propostes anteriors» ja no hi figura la lletra C. Aquesta omissió va ser denunciada ahir per molts dels barcelonins que, després de molt intentar-ho, no van poder pronunciar-se. Entre ells, els adeptes d'aquesta tercera opció sumaven una clamorosa majoria. El grup municipal de CiU ja es va queixar ahir per aquest canvi de denominació, que elevaran a la mesa de seguiment i garanties, l'òrgan que fa les funcions de junta electoral en aquesta consulta. El PP també ha expressat que li demanarà l'empara, en aquest cas per denunciar el fet que es continua repartint propaganda sobre el projecte als centres de votació presencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona