Administracions

Calonge desplega càmeres de vigilància en el marc del projecte Smart Cities

El primer pas serà la creació d’una plataforma que gestionarà dades massives en temps real

Es millorarà l’eficiència i gestió dels recursos públics

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni desplegarà el projecte de ciutats intel·ligents –o smart cities– amb la instal·lació l’any vinent de càmeres de videovigilància a tot el municipi i la substitució de gairebé 5.000 punts de llums amb tecnologia led sensoritzada.

Aquest projecte, però, té un primer pas que ja s’està posant en marxa: la creació d’una plataforma que gestionarà en temps real dades massives –o big data– i extraurà les conclusions necessàries per millorar l’eficiència i la gestió dels recursos públics, com ara la millora del servei de recollida de residus. Altres objectius també seran reduir el consum energètic dels edificis municipals. Aquesta plataforma Smart Cities s’alimentarà de les dades dels diferents sensors que s’instal·laran a la via pública i a dependències municipals.

Un gran volum de dades

Aquest gran volum de dades es transformarà en quadres de comandaments analítics, visors de dades i aplicació d’intel·ligència artificial que ha de permetre una gestió més intel·ligent dels recursos econòmics i els serveis.

Un projecte de futur

Aquest pas, explica l’alcalde, Jordi Soler, el de crear la plataforma, és essencial per poder gestionar el conjunt i, el més rellevant, extreure conclusions. En aquest sentit, i com a exemple, explica que les càmeres de videovigilància que s’instal·laran a tot el municipi no només serviran per millorar la seguretat, sinó que també permetran recollir dades de volum de mobilitat, freqüència i horari, així com la sensorització d’aparcaments. “L’Ajuntament –explica Soler– estarà capacitat per tirar endavant o aplicar decisions per millorar l’eficiència, i alhora conèixer en temps real les dades de milers de sensors mitjançant la tecnologia big data.”

Calonge i Sant Antoni vol ser una ciutat de referència en smart cities i per a les ciutats mitjanes de Catalunya. El projecte, segons Soler, té un gran component d’innovació perquè es tracta d’una infraestructura en què ha calgut adaptar els referents disponibles –de grans ciutats com Barcelona o València– a les dimensions del municipi.

LA XIFRA

5.000
S’ha previst substituir aquesta quantitat de punts de llum per altres que estan sensoritzats.

Un treball de sensorització previ

Actualment ja té sensoritzats part dels sistemes de reg, el servei de recollida de residus, càmeres de videovigilància, un calefacció urbana –o district heating– a la zona escolar i esportiva de Calonge, entre d’altres. Ara, Calonge i Sant Antoni avança en el que s’anomena l’IOT (internet of thinks–internet de les coses). Això vol dir implementar sensors que permetin alimentar una gran base de dades que es gestionarà a través de la plataforma Smart City que s’està desenvolupant. Aquestes dades, un cop treballades, permetrà que es prenguin decisions encaminades a reduir la contaminació i fer més eficients els serveis municipals. A banda d’això, la plataforma Smart City també permetrà treure rendiment de les dades del servei de recollida de residus. Amb la implantació del servei porta a porta es va incorporar la sensorització dels cubells de recollida de residus i dels vehicles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia