Administracions

Núria Escarpanter

Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

“La valoració no pot ser més que positiva, precisament per l’impuls que estan prenent molts dels projectes que estem impulsant”

“Em va desconcertar que el PSC, després de la bona entesa, volgués pactar un tripartit que implicava fer-me fora de l’alcaldia”

Durant anys, i no és un problema de Llançà, no ens hem adonat del valor de l’aigua

L’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter (Junts), destaca la importància de tornar a governar per poder continuar impulsant els projectes iniciats en el passat mandat, entre Junts i el PSC –es van partir l’alcaldia–; posa d’exemples la nova biblioteca, les obres de la sala polivalent i les actuacions a la via pública. Fa autocrítica sobre la manca d’inversions en estalvi d’aigua; si bé assenyala que és un tema d’abast general, vol deixar clar que ja s’hi està actuant. També remarca la solidesa del govern –amb un pacte novament amb el PSC–, malgrat haver passat per l’experiència que es volia formar un govern tripartit que hauria deixat Junts sense l’alcaldia, tot i ser la llista més votada.

Què destacaria d’aquest nou mandat?
La gran sort que tenim d’haver pogut tornar a governar gràcies a la confiança que ens han donat. Estem contents perquè vàrem doblar resultats. Per això, molts dels projectes que havíem estat treballant durant el passat mandat ara els podrem continuar.
La tramitació és feixuga.
La velocitat per tirar endavant els projectes, per la mateixa tramitació com molt bé assenyala, no és la que voldríem; però ara ens trobem que aquells que tenim en marxa, com poden ser la biblioteca –que s’inaugurarà ben aviat–, les obres de la sala polivalent i una actuació molt important al carrer Afora que ens ha portat molta feina, tiraran endavant.
Valoració positiva, doncs.
Totalment. La valoració d’aquest mandat, fins ara, no pot ser més que positiva; precisament per l’impuls que estan prenent molts dels projectes que he comentat i la satisfacció de poder-los materialitzar.
En el passat mandat, Junts es va partir l’alcaldia amb el PSC. En aquest, vostès han doblat el resultat. Ha estat complex refer el pacte?
Durant les negociacions, i és un fet conegut, vaig tenir una gran decepció. Durant el passat mandat no hi va haver cap problema amb els socis del PSC; tot al contrari, tot van ser facilitats. I llavors es va plantejar la possibilitat de fer un tripartit per deixar-nos fora.
Això forma part del joc polític.
Entenc el joc polític, com no pot ser de cap altra manera; ara mateix en visc, de la política. Em va desconcertar que el PSC, després de la bona entesa, volgués pactar un tripartit que implicava fer-me fora de l’alcaldia i, a més, amb el pacte anterior en què realment tot havia anat molt bé. No ho entenia. Vaig veure com durant 17 dies entre Alternativa per Llançà (AxL), el PSC i ERC s’intentava fer un tripartit al marge de nosaltres per fer-nos fora de l’alcaldia.
Doncs vist el resultat de les converses, no es van entendre per fer el tripartit.
Els motius els haurien d’explicar els que hi eren, però no, no es van entendre. I això va permetre tornar a formar el govern amb el PSC. He de dir que vaig parlar amb totes les formacions. Als d’ERC, i ara ho dic clarament, els vaig oferir una carta en blanc, però no ho van acceptar. Amb AxL, una formació que havia dit clarament que era contrària a mi com a alcaldessa, poca cosa hi havia a parlar.
Ha estat complicat tornar a governar amb el PSC, vist com van anar aquests dies d’infart?
En absolut! Per això encara se’m fa més difícil d’entendre tot el que va passar durant aquells dies. És cert, i és un tema molt personal, que en tot el que faig hi poso molta emoció; i en la política les emocions s’han de deixar una mica de banda. Potser aquest seria un defecte meu.
I el resultat final?
Soc una persona molt pragmàtica i quan van dir que refèiem el pacte, Junts i el PSC ens vam posar a treballar amb la mateixa bona sintonia, confiança i fluïdesa d’abans. El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança.
Deixem aquest ensurt i situem-nos en el present. Quines creu que són les necessitats actuals de Llançà?
La crisi climàtica al voltant de l’aigua; aquest és ara mateix un tema realment molt preocupant. Fa poc que estic a l’alcaldia, si bé he estat molts anys a l’Ajuntament. Durant molts anys, i no és un problema només de Llançà, no ens hem adonat del valor de l’aigua i no hem estat conscients de les inversions que s’havien d’haver fet; i he de dir que en aquest sentit han estat poques, per no dir gairebé nul·les.
Com estan abordant aquesta problemàtica?
Ara ja estem fent inversions, especialment en els dipòsits, on es perdia aigua, i tenim previst d’intervenir a les canonades. Pel que fa a l’aigua regenerada, i lligat amb les infraestructures, tenim pèrdues i no la podem utilitzar. També plantegem –però és un tema molt complex i a llarg termini, perquè no tenia els recursos necessaris– la possibilitat d’una dessaladora.
Deixem de banda l’aigua i posem el focus en altres temes importants.
Com havia comentat abans, una de les grans mancances és no disposar d’una bona biblioteca. Sempre he cregut fermament que la població no tenia una biblioteca digna.
La nova ho solucionarà?
Serà un equipament cultural de primer ordre que permetrà fer moltes coses i tindrà molta versatilitat. A més, i molt rellevant, la biblioteca no costarà res als veïns, gràcies a les aportacions del pla únic d’obres i la Diputació de Girona.
I pel que fa a la mobilitat?
També tenim encarrilada la rotonda que s’ha de fer a l’N-260 i que és clau per a la mobilitat al municipi. La rotonda també va lligada a un tema que em preocupa molt, com és millorar la imatge de les entrades del nostre municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona