Els afectats pels pous d'emergència de Vinallop signen l'expropiació a les finques

Els veïns obliguen a desplaçar-se els tècnics de la CHE i d'Acuamed, per esgotar les garanties jurídiques del procés

Els funcionaris de la CHE i de l'empresa estatal Acuamed van arribar a l'Ajuntament amb gairebé una hora de retard sobre l'horari previst. A més, la posterior identificació de la trentena de propietaris convocats també va dilatar la primera part del procés. A les vuit del matí, el col·lectiu de veïns afectats ja era a la plaça de l'Ajuntament, amb motiu d'una concentració de suport als propietaris que havien convocat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el sindicat Unió de Pagesos. Una portaveu veïnal, Sara Ferrando, ja va anunciar que no tenien altre remei que signar les expropiacions. De fet, aquesta és l'única garantia jurídica que tenen els afectats per aconseguir la reposició de les seues finques, quan s'haja acabat la descontaminació del pantà de Flix. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va assegurar dilluns que tenia el compromís per escrit de la CHE que els pous se segellaran en acabar la neteja de l'embassament, i que els propietaris podrien fer constar a les actes la seua voluntat perquè també els retornen els terrenys.

De fet, el compromís per escrit de la CHE, que també hauria donat garanties de subministrament al municipi de Tortosa en cas de fuita tòxica durant la neteja del pantà de Flix, va fer que ahir hi hagués una sala habilitada per signar les expropiacions. A més, l'encarregat de rebre el personal d'Acuamed i els tècnics de la CHE va ser el regidor de Festes i Seguretat, Jordi Folqué. Però tot i que alguns propietaris sí que van signar al Saló Verd el seu consentiment a l'ocupació prèvia de les seues finques, altres van exigir el compliment estricte de la legalitat, i van obligar el personal tècnic de la CHE i de l'empresa Acuamed a acompanyar-los fins a les seues propietats. Això va provocar un nou retard en el procés, ja que els veïns afectats van ser dividits en grups de quatre persones, per poder fer les visites individualitzades a cadascuna de les finques. En conseqüència, el regidor Folqué també va haver de fer els diferents viatges amb l'equip tècnic de la CHE.

La zona afectada per les obres dels pous d'emergència de Vinallop és una gran franja de terreny entre l'eix de l'Ebre (C-12) i el riu, que va des de la desembocadura del barranc de Sant Antoni fins al barranc de la Galera. En total, hi ha un centenar de propietaris afectats. La previsió de l'empresa pública Acuamed és aconseguir un cabal de 1.200 litres per segon, fent entre sis i dotze pous a una fondària d'uns 70 metres. De fet, l'objectiu d'Acuamed és evitar l'aqüífer més superficial, ja que també es contaminaria si hi hagués un episodi greu de contaminació al riu, aigües avall de Flix.

«No ens creiem res»

GUSTAU MORENO
José Fernando Bel Barberà va ser el primer dels propietaris que va entrar al Saló Verd per signar l'acta prèvia d'ocupació. Curiosament, la seua finca és l'última de les afectades per les obres, on hauria de fer-se el pou número 12. «Però els he demanat d'anar a signar al camp», va precisar. Bel Barberà va detallar que encara no els han dit quant cobraran els propietaris per l'expropiació temporal. En aquest cas, les obres afecten gairebé la totalitat dels 3.720 metres quadrats de la seua finca. «No ens creiem que després de la neteja del pantà de Flix ens tornaran els terrenys», va afegir-hi després de remarcar que l'administració encara no els ha donat «cap garantia» que la mateixa descontaminació no afectarà les seues terres. «Una vegada hagen acabat les obres, els pous ja estaran fets i se'ls voldran quedar», va témer. El propietari també va qüestionar la necessitat de fer uns pous que ja no servirien al cap de dos dies de contaminació de l'aigua de l'Ebre.

Suport total de la PDE i de la Unió de Pagesos

GUSTAU MORENO
Els veïns de Vinallop van rebre ahir el suport i l'assessorament legal de la PDE i de la Unió de Pagesos (UP), que van tornar a alertar que els pous són una infraestructura que no té res a veure amb la neteja del pantà de Flix, sinó que servirà per reforçar el minitransvasament de l'Ebre al Camp de Tarragona. El coordinador territorial d'UP, Joan Montesó, també va denunciar que s'han tornat a produir defectes «en el temps i la forma» de convocar els propietaris a la signatura de les expropiacions. Aconsellats pels serveis jurídics del sindicat i de la PDE, alguns veïns van reclamar una còpia en català de les actes, amb l'objectiu de dilatar el procés de signatura, però aquesta era una possibilitat que ja havia previst l'equip de la CHE desplaçat a Tortosa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell
educació

Educació registra més de 2.000 casos de violència escolar aquest curs

barcelona