Medi ambient

Més parc i diversitat de fauna als Estanys de Platja d’Aro

El municipi invertirà 438.420 euros aquest hivern per acabar de condicionar 4 hectàrees al costat nord

El nou àmbit vol potenciar la presència d’amfibis i petits rèptils, més enllà dels ocells

A més d’allargar el sender de passeig, hi haurà un espai d’interpretació

El parc dels Estanys de Platja d’Aro guanyarà aproximadament un terç més de camins per passejar a partir de la primavera que ve. D’aquí a pocs dies començaran els treballs de la segona fase de la zona verda, les poc més de quatre hectàrees que el 2012, quan es va obrir la primera gran porció del parc, van quedar pendents, a tot el lateral nord que limita amb l’avinguda Luxemburg.

Des d’aleshores l’espai s’ha anat consolidant com el gran pulmó verd a tocar del nucli comercial, una illa de tranquil·litat que reforça la presència continuada d’ocells a les dues basses permanents d’aigua. L’any vinent, quan tota la superfície de parc assoleixi les 15 hectàrees, el projecte –codissenyat per tècnics del consistori i el Grup de Natura Sterna– pretén enfortir aquest vessant paral·lel de refugi de fauna, però ara obert també a petits rèptils, amfibis i insectes.

Així, en la llista d’intervencions hi ha una nova bassa temporal, dissenyada per retenir les aigües de fortes pluges durant períodes curts, que servirà com a hàbitat per als amfibis –granotes, gripaus, salamandres o tritons–. El president de Sterna, Jaume Ramot, explica que són un dels grups d’espècies més amenaçades a la Mediterrània davant el canvi climàtic. Però, a més, hi haurà també diversos murs de pedra seca, per a rèptils com ara sargantanes o dragons. I dos hotels d’insectes a cada extrem del nou àmbit, importants tant per a la pol·linització de plantes com per completar la dieta dels altres animals.

Objectiu: Setmana Santa

La tinenta d’alcalde de Territori, Montse Rovira, explica que les obres es van adjudicar al març, per un import previst de 438.420 euros (amb l’IVA), a Aglomerats Girona, però van convenir amb l’empresa iniciar-les ara, a principis de tardor, ja que els terminis de 16 setmanes dificultaven que estiguessin enllestides a mitjan juny, quan comença la moratòria municipal d’obres a l’estiu.

Les actuacions més destacades, a més dels moviments de terres per perfilar la nova zona humida, seran la configuració del nou tram de sender per a la passejada, que continuarà delimitat amb una barrera de fusta i una tanca cinegètica per evitar que els gossos s’endinsin en l’àmbit de reserva de fauna.

Rovira avança, alhora, que es configurarà una nova entrada principal, a la cantonada entre les avingudes Luxemburg i París, i el sender existent i el nou es connectaran a través d’una passera de fusta per salvar una de les rieres que desguassen les aigües pluvials a la llacuna. De fet, el parc és en el fons una obra hidràulica per concentrar les aigües de diverses rieres i torrents, i una mena de sobreeixidor del nivell freàtic del sector, molt elevat en una zona baixa i a tocar del tram final del riu Ridaura.

Pel que fa a l’enjardinament, es completarà amb la plantada d’arbustos i arbrat de baix consum hídric. Bona part dels arbres, però, ja s’han anat plantant en els darrers anys. El projecte juga amb la combinació d’espècies amb períodes de floració diferents. I algunes, com el cas dels aurons o els avellaners, amb coloració tardoral, perquè el paisatge de la zona sigui el màxim d’atractiu en les quatre estacions de l’any.

Centre d’interpretació

Al marge de l’actuació al nou àmbit, al vell també s’aprofitarà per instal·lar-hi un petit centre d’interpretació, amb dues cúpules de fusta de 70 i 30 metres quadrats, que planegen posar a disposició de Sterna per a activitats divulgatives, i amb un petit magatzem i lavabos.

LES DATES

06.10.2012
es va obrir
al públic el parc dels Estanys, molt centrat al principi en l’observació d’ocells a la llacuna.

LA XIFRA

03.2022
el març
de l’any vinent, el govern local preveu que ja s’hagin conclòs els treballs de la segona fase.
15
hectàrees
condicionades assolirà el parc dels Estanys a principis de primavera, nou anys després de la primera fase

Recuperen el dia dels ocells, el 10 d’octubre

Ramot avança que aquest any podran recuperar la celebració del Dia Mundial dels Ocells, el diumenge 10 d’octubre. L’any passat, per la pandèmia, no van poder fer activitats, però aquest cop sí que esperen poder presentar diversos treballs de recerca sobre aquesta matèria, concursos de dibuix i fotografia i activitats familiars i per a la mainada. Si no plou, ho faran al mateix parc, també amb visites guiades divulgatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra