Medi ambient

La colada més activa s’alenteix després d’endinsar-se en La Laguna, ja evacuat

Els dos braços de la colada més activa en aquests moments del volcà de la Palma han alentit el seu avanç després d’endinsar-se en el barri de La Laguna, en Los Llanos d’Aridane, que ja ha estat evacuat al complet, després d’arrasar un supermercat i travessar el camp de futbol.

El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha explicat que l’avanç d’aquesta colada en les últimes hores va portar a l’evacuació preventiva de les persones que encara no havien estat desallotjades, i que segons el cens són unes 400. El 12 d’octubre ja havien estat evacuades altres 800 persones.

Morcuende ha detallat que els dos apèndixs d’aquesta nova colada, situada per sobre de la primigènia, van tenir anit “alta intensitat i bastant recorregut”, però en trobar-se en el seu camí amb un supermercat i amb un camp de futbol han “perdut força” i capacitat per a continuar avançant.

La colada que va sepultar el supermercat de la Llacuna “ha englobat molt de material procedent d’edificacions”, ha perdut molta fluïdesa i ha guanyat en viscositat. “Segueix ben alimentada des de darrere, però li costa més moure’s”, ha dit Morcuende.

A l’altra llengua, situada més al nord, li està passant “exactament el mateix”, ha subratllat Morcuende. El director del Pevolca ha insistit que es tracta d’evacuacions preventives realitzades amb temps suficient “perquè ningú se senti atabalat”, una decisió adoptada després d’analitzar els mapes de traçabilitat, però és difícil anticipar el lloc per on pot discórrer la lava o si els veïns podran tornar si s’alenteix o deté l’avanç.

En el monitoratge del volcà no s’han registrat grans novetats en les últimes hores, segons va exposar la portaveu científica del Pevolca, María José Blanco, excepte una deformació en el terreny de cinc centímetres en un moviment vertical detectat en una sola de les estacions. Aquesta deformació, la font de la qual empeny des del nord cap al sud, registrada en una zona ja evacuada, ha sorprès els científics perquè s’ha mesurat solament en una sola de les estacions, la més pròxima al centre eruptiu, però no en les altres.

El Pevolca ha avisat a les persones que estan en el lloc, la zona de Jedey i Las Manchas, bàsicament científics que treballen sobre el terreny i serveis d’emergència i forces de seguretat dedicades a la neteja de cendra de terrats, que estiguin atentes davant possibles fenòmens observables, com a pins que cremen des de la base o emissions de gasos des del sòl.

La sismicitat continua localitzada lleugerament més al sud de l’eixam inicial previ a l’erupció, amb un nombre de sismes una mica menor però amb magnitud una mica més elevada, la màxima de 4,5, un terratrèmol situat a gran profunditat i sentit en tota l’illa.

Les emissions de diòxid de sofre en el volcà continuen altes, amb valors de 15.995 tones diàries, i l’altura de la columna de cendres i gasos arriba als 2.600 metres.

La qualitat de l’aire en les últimes hores es manté bona o raonablement bona, amb alguns mesuraments puntuals més elevats de diòxid de sofre o partícules que continuen aconsellant usar màscares a la vall d’Aridane, però per primera vegada en aquest episodi s’ha registrat un mesurament elevat en el centre d’investigació atmosfèrica d’Izaña, a Tenerife.

Segons va exposar María José Blanco, en la matinada del 12 d’octubre va haver-hi valors molt alts de diòxid de sofre en Izaña que van arribar a superar els llindars de saturació dels equips, 7.500 micrograms per metre cúbic, encara que de seguida va remetre l’episodi.

El vent a la Palma bufa des del nord-oest, de manera que els gasos i cendres es dispersen cap al sud-oest, la qual cosa és bo per a l’operativitat de l’aeroport.

Les últimes dades sobre l’extensió de la lava indiquen que hi ha 674,5 hectàrees afectades, 34,23 més que la vespra, i l’ample màxim de la colada es manté en 1.770 metres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona