Medi ambient

Apareix un nou punt eruptiu en Cumbre Vieja que expulsa cendra i gasos

Creix l’emissió de lava i de superfície afectada sense més evacuacions previstes

Un nou punt eruptiu ha sorgit aquest divendres a la nit en el volcà de Cumbre Vieja dins de l’àrea del con principal, que expulsa gasos i cendres, però que de moment no emet lava, segons han informat Efe fonts del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca).

Els responsables del Pevolca estan en aquests moments intentant recopilar totes les dades sobre aquest nou punt eruptiu. Asseguren que, pel que han observat, es tracta d’un procés normal dins d’aquesta mena d’erupcions i ja ha ocorregut abans en les gairebé quatre setmanes que porta actiu aquest volcà.

Segons l’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), el nou punt eruptiu està situat al sud-est del con principal i expulsa cendres i piroclastos (fragments de material volcànic de diferent grandària).

A les últimes hores, el volcà de la Palma s’havia instal·lat en una fase en la qual emetia més lava i menys cendra, amb desbordaments puntuals de magma en el centre emissor, en tot cas de curt recorregut, la qual cosa havia provocat que la colada més activa continués avançant, si bé no es preveien més evacuacions de població.

Aquesta major aportació de magma, que en la passada matinada havia aconseguit velocitats de fins a 250 metres per hora, s’havia vist reflectida en l’increment de la superfície afectada: 732 hectàrees, 52 més que en les últimes 24 hores, segons el mesurament del sistema de satèl·lits Copernicus realitzada aquest divendres al migdia.

També ha augmentat de manera notable el nombre d’edificacions destruïdes, fins a les 1.817, 269 més que en l’anterior recompte, a més altres 92 estan en risc o parcialment danyades. Les colades han sepultat 56,4 quilòmetres de carreteres i afectat parcialment a altres 3 quilòmetres.

El comitè científic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) ha constatat que hi ha aportació de lava en totes les colades, fins i tot en les quals dies enrere es consideraven pràcticament detingudes.

Les més actives són les situades al nord de la colada primigènia i els experts calculen que acabin confluint i es dirigeixin cap al mar i no es continuïn endinsant en el barri de la Laguna, completament evacuat.

Segons informa l’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), aquest front de colada ha superat pel sud la muntanya de la Laguna i avança entre plataneres amb un gruix d’uns 7 metres.

Preocupa un tercer “dit” esqueixat d’aquesta colada més activa, que es dirigeix cap al barri de la Laguna, encara que els experts confien que no acabi afectant aquesta localitat.

La directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Canàries, María José Blanco, ha apuntat que a diferència de dies anteriors, quan consideraven que la resta de colades estaven “pràcticament detingudes”, les últimes imatges tèrmiques han permès comprovar que hi ha aportació de lava en totes elles.

No es tracta d’“una gran aportació” de material, però sí que existeix “un cabal que les alimenta lentament”, per la qual cosa “no és descartable” que aquestes altres bugades experimentin una evolució a curt termini.

Rubén Fernández, director tècnic del Pevolca, ha comentat que hi ha una alta probabilitat que es produeixin sismes per sobre de 4,5 de magnitud, això sí, amb focus a profunditats altes. La previsió és que aquests sismes siguin sentits per la població en general.

Quant a la qualitat de l’aire, en les últimes 24 hores no s’han superat les mitjanes diàries de concentracions de diòxid de sofre en l’atmosfera i s’està lluny dels llindars de risc per a la població vinculat a metalls en l’aire. No obstant això, en moments puntuals i en determinades zones es poden detectar pics d’aquests llindars, episodis que solen durar molt poc temps.

En les pròximes hores es pot experimentar un empitjorament de la qualitat de l’aire, la qual cosa podria produir ordres de confinament puntuals durant unes hores.

També podria veure’s afectada l’operativitat de l’aeroport de la Palma, si bé encara no és clar pel fet que el vent bufarà de manera feble.

A més, està prevista l’arribada d’una massa d’aire amb pols del Sàhara que acompanyarà a les cendres i se superposarà, la qual cosa suposa condicions desfavorables des del punt de vista de la qualitat de l’aire.

La morfologia del con continua canviant amb el temps i la columna de cendres i gasos arriba als 4.000 metres, ha apuntat Blanco, qui ha explicat que en la zona més pròxima al centre eruptiu s’ha revertit parcialment la deformació horitzontal acumulada.

Si bé encara és aviat per a extreure conclusions i cal esperar una jornada més, sembla que la tendència marca que hi ha una reversió en l’horitzontal.

Respecte a l’emissió de diòxid de sofre, ahir es van aconseguir les 14.542 tones diàries, nivells similars a jornades anteriors, i la concentració d’aquest material en Los Llanos d’Aridane va estar prop d’aconseguir el seu màxim.

El total d’evacuats ascendeix a 7.000 persones, de les quals hi ha 321 albergades en un hotel.

Demà se celebrarà una xerrada a la població a les 19.00 hores en el pavelló de Tazacorte perquè puguin consultar els seus dubtes davant els experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer