Medi ambient

El volcà de La Palma obre una boca eruptiva

Una nova colada avança cap a Las Manchas a uns 50 metres per hora

La lava ja ha arrasat 901 hectàrees i destruït 2.146 edificacions

Aquest diumenge s’ha obert una nova boca eruptiva a la part inferior del con principal del volcà de l’illa canària de La Palma, de la qual surt una colada de lava.

El sismòleg Itahiza Domínguez, de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), ha publicat un vídeo on es poden apreciar els nous punts d’emissió, entre els quals destaca un del qual surt lava amb més profusió.

En les últimes hores s’ha registrat una nova colada que avança cap a Las Manchas i avança a uns 50 metres per hora, segons els càlculs de l’Institut Geològic i Miner (IGME). Aquest flux prové de la boca eruptiva que es va obrir el passat 15 d’octubre i que fins ara només expulsava material piroclàstic.

El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha apuntat aquest migdia que la gran quantitat de cendra que troba al seu pas podria frenar aquesta colada, que així no provocaria més danys materials.

De moment, la colada avança cap al nucli de Corazoncillo, a Las Manchas, que va ser un dels primers en ser evacuat quan el volcà va entrar en erupció el 19 de setembre. Morcuende, però, ha indicat que l’“alta densitat” de material piroclàstic en aquesta zona fa que la lava es faci més viscosa i s’aturi. El més probable és que acabi confluint amb una colada pròxima i “no faci més malt”.

Pel que fa a la colada que està aturada al barri de La Laguna, Morcuende ha explicat que té una “alta càrrega” a la seva part posterior i que el front “es pot moure en qualsevol moment”.

El sistema europeu de satèl·lits Copernicus ha actualitzat aquest diumenge la seva mesura dels efectes de la lava del volcà de la Palma, en la que eleva a 901,2 hectàrees la superfície arrasada i a 2.146 les edificacions destruïdes. Són gairebé nou hectàrees més sepultades en un marge de nou hores, que coincideixen en el temps amb la reactivació d’una nova colada localitzada a la zona sud del centre eruptiu. Copernicus calcula en 69,2 els quilòmetres de carreteres afectats per les colades, dels quals 65,7 han desaparegut.

En les últimes hores ha augmentat la sismicitat a la zona, amb prop d’una vuitantena de terratrèmols durant la matinada. El de més magnitud, 4,1, ha estat localitzat a Fuencaliente a 13 km de profunditat i ha tingut una intensitat IV (d’una escala de XII), que s’ha notat a gairebé tota l’illa.

La novetat respecte de les jornades anteriors és que la gran majoria dels moviments s’han localitzat a una profunditat intermèdia, entre els 10 i 15 km. Només quatre han tingut el focus a majors profunditats: 21, 36, 36 i 28 km.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona