Medi ambient

girona

Retard en la reobertura de la incineradora de Campdorà a causa de la turbina

La planta incineradora de Campdorà reobrirà, com a mínim, amb quatre mesos de retard a causa de la construcció i de la instal·lació de la nova turbina. Així ho ha reconegut l’equip de govern de Girona, de Junts i ERC, que haurà de repetir la posada a licitació de l’aparell perquè el primer procés ha quedat desert. La planta està tancada des del 2018, s’hi fan obres des de l’octubre del 2020 i és difícil que pugui reobrir abans de l’estiu del 2024 pel contratemps de la turbina.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts), explica que cap de les empreses presentades es va poder adjudicar la construcció i la instal·lació de la turbina. “El contracte de la licitació ha quedat desert”, diu. Això obliga a tornar a fer el plec de clàusules i allarga la derivació dels residus de Girona a la planta de Vacarisses (Vallès Occidental).

Vint tones

Mentrestant, van arribant a la planta les peces del nou forn caldera, que ha construït l’empresa italiana Ruths, a Gènova (Ligúria), indica Terés. Els responsables de la planta, que gestiona l’empresa municipal Tractament de Residus i Aigües Residuals de Girona SA (Trargisa), detallen que ja tenen els primers set intercanviadors de calor del nou forn caldera –cadascun pesa vint tones– i que la resta arribaran a l’abril.

Posteriorment, també caldrà fer “l’obra civil” de la fonamentació i de la nova nau, exposa l’edil Terés. Quan tot estigui a punt, s’haurà de dur a terme una prova d’incineració i els treballs d’optimització de la combustió. La turbina i les instal·lacions auxiliars convertiran el vapor obtingut de la crema de residus en energia elèctrica, que posteriorment serà venuda a la xarxa.

En el ple municipal del dia 13, Terés va respondre a una pregunta de Laia Pèlach (Guanyem) sobre la licitació deserta de la turbina, una qüestió que també es va tractar en la sessió del consell d’administració de Trargisa, l’1 de març. Guanyem s’ha referit més d’un cop a la pujada del 7% de la taxa de recollida d’escombraries pel fet d’haver de dur els residus fora de Campdorà des que la planta està tancada.

Els treballs de la incineradora van en paral·lel al futur centre de tractament de residus (CTR) del Gironès, que es farà en espais lliures de Campdorà –hi ha també la depuradora– i que va a càrrec de l’Agència de Residus de Catalunya (ACR). El centre tractarà la fracció orgànica i el rebuig. Ara l’orgànica es reparteix entre la planta de compostatge de Pedret i Marzà (Alt Empordà) i la planta de Solius, al límit del Gironès i el Baix Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pia Seriñana Torrents
Alcaldessa de Cadaqués (Fem)

“El POUM serà una eina clau per avançar els propers anys”

Cadaqués
Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària
ADMINISTRACIONS

Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària

figueres
GIRONA

Deu entitats veïnals reclamen planificar millor l’aplicació del porta a porta

girona

Una seixantena d’‘influencers’ espanyols visiten la Costa Brava

roses
SUCCESSOS

Els estudiants tancaran els accessos a la UPF en suport a Gaza

Barcelona
societat

Presenten una guia per a famílies amb fills amb tartamudesa

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Alliberen 28 tortugues marines al delta de l’Ebre

La Ràpita
SERVEIS

El Govern reforça el suport a les comarques que acullen temporers en situació vulnerable

Lleida

Les obres de millora a la C-65 provoquen quilòmetres de lentitud

quart