Medi ambient

El TSJC deixa Solius sense orgànica ni transferència

Tres interlocutòries dictades pel tribunal consideren il·legals també les activitats de transferència de residus i compostatge d’orgànica

La Generalitat ja va acatar l’ordre de clausura de l’abocador al febrer

Les males notícies per a la gestió dels residus a les comarques del Baix Empordà i el Gironès s’amplien amb el darrer revés judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) relatives al complex de tractament de Solius. A la sentència de clausura de l’abocador, acatada per la Generalitat a l’hivern i que fa mesos que ha fet traslladar l’activitat de dipòsit de la fracció resta a l’abocador vallesà de Coll Cardús (Vacarisses), ara s’hi suma que l’òrgan judicial ha refermat en tres interlocutòries que el conjunt d’instal·lacions són il·legals: també la recepció, pretriatge i transferència de residus cap al centre de tractament (CTR) del Vallès Occidental, com també l’activitat de la planta de compostatge de deixalles orgàniques que mantenia en curs l’activitat per a la majoria de municipis del Baix Empordà i diversos del Gironès –entre els quals Girona–.

La Generalitat, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha anunciat a l’agència ACN que comptaven amb aquest possible escenari, però mantenen l’opció de recórrer contra les sentències i elevar-les al dictamen final del Tribunal Suprem. El director de l’ens, Isaac Peraire, diu que és “conscient de la gravetat de la situació que viu tot el complex de Solius, generada per la nefasta gestió que ha tingut” i diu que serà un pas més en un litigi “per capítols”. De moment, però, comptant que la notificació de les resolucions és de finals de juliol i que el mes d’agost és inhàbil, els moviments per mirar de revertir les darreres interlocutòries o, com ha passat en els darrers litigis pel mateix abocador o el de Vacamorta, mirar de guanyar temps per consolidar alternatives, s’ajornarien ja fins a inicis de setembre, de manera que les activitats de transferència i compostatge es podrien continuar prestant en les pròximes setmanes i, possiblement, també a la tardor. Malgrat això, les interlocutòries alerten de multes diàries de fins a 1.000 euros si no s’acata l’ordre de tancament desestimada pel tribunal. 

Alternativa pendent

Des de Salvem Solius, l’entitat denunciant de les irregularitats jutjades per les mancances en les llicències ambientals del complex i les seves successives ampliacions, l’advocat, Xavier Soy, diu que l’entitat “valora molt positivament” unes resolucions judicials que confirmen el cessament d’“unes activitats que, sobretot a l’estiu, generen greus molèsties per olors als veïns de Solius i el seu entorn”. Des del nou govern del Consell Comarcal del Baix Empordà, la presidenta, Glòria Marull, admet que la cerca d’una alternativa per resoldre la gestió de residus a la comarca és un dels primers reptes del nou mandat, una carpeta que han començat a estudiar i que esperaven abordar conjuntament amb l’ARC, posposada per l’anterior govern baix-empordanès fins passades les eleccions municipals i la renovació del consell, tot i que amb més calma.

L’ens disposa d’un primer estudi d’alternatives que Marull preveu començar a treballar passat l’agost, quan haurien de convocar un primer consell d’alcaldes i alcaldesses per abordar la qüestió. Els cinc municipis del consorci de Solius –Llagostera, Santa Cristina, Sant Feliu, Castell-Platja d’Aro i Calonge i Sant Antoni–, que ja havien vist ajornat i compensat en part el sobrecost del trasllat i dipòsit de la resta fins a Vacarisses aquest 2023 per part de l’ARC, també es poden trobar ara amb un imprevist afegit, mentre que el nou govern de Lloret tampoc ha obert encara les portes a la recepció i tractament de la fracció resta aliena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona