Medi ambient

onada de calor

Els GRAF alerten del risc extrem d’incendi als boscos

El cap del grup especialitzat dels Bombers diu que preocupen especialment Garraf i Penedès, Empordà i l’interior de l’Ebre

El govern prorroga fins divendres a la nit les restriccions al medi natural

Fins que no finalitzi l’onada de calor que persistirà avui i començarà a afluixar demà el risc d’incendi continuarà sent extrem arreu del país segons ha explicat a Catalunya Ràdio el cap del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i inspector dels Bombers, Marc Castellnou. Aquest especialista alerta que la situació al bosc és “extremadament complexa” perquè els boscos estan “estressats” per la situació de calor i la persistència de la sequera. “Realment la pressió que el canvi climàtic està posant és molt gran i el problema no està en la meteorologia, està en els boscos”, ha reflexionat Castellnou. Avui els boscos ja no recorden les pluges de maig i juny, que sí que van ajudar a evitar incendis al principi de l’estiu, apunta, abans d’afirmar que els preocupen els boscos de tot el país en aquesta onada de calor però, especialment, els de l’Empordà, Garraf-Penedès i interior de l’Ebre. “Són les tres zones que més ens preocupen”, admet Castellnou, que no dubta a considerar més crítica la situació forestal del Garraf i el Penedès, la més seca i la que està patint un episodi “extremadament complicat”. L’únic factor favorable aquesta setmana és que no està fent gaire vent.

Per altra banda, el govern ha prorrogat avui fins demà a la nit (00.00 hores de dissabte) les restriccions d’activitats i accés al medi natural davant l’elevat risc d’incendi en els municipis inclosos en el mapa de perill molt alt o extrem del departament d’Acció Climàtica, així com en els que tenen activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals –aquest nivell 3 afecta a 70 municipis i manté les restriccions d’accés als espais naturals de Garraf, Montsant, Montsec, Montmell-Marmellar, els Ports i Baronia de Rialb. No s’hi poden fer acampades, rutes ni rutes esportives; se suspenen totes les obres en carreteres i vorals excepte que ho autoritzi Trànsit; es limita als residents o a emergències la circulació motoritzada als espais naturals. Lògicament també està prohibit encendre foc, cremar rostolls o podes, i es restringeix l’ús de bufadors o radials a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles.

Els Bombers de la Generalitat mantenen el nivell M1 de reforç de torns que permet mobilitzar el personal lliure de guàrdia.

Totes les Regions d’Emergències del país excepte la Metropolitana Nord estan en nivell de risc 5 sobre 6, que correspon a focs que es propaguen amb intensitat i a alta velocitat, llancen focus secundaris més enllà de 500 metres del front i cremen les capçades dels arbres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins