Medi ambient

onada de calor

Risc màxim d’incendis intensos i ràpids fins que arribi la pluja del cap de setmana

Les previsions donen per segures les pluges i la baixada de temperatures entre demà i diumenge, però, amb la persistència de la sequera i la llarga onada de calor d’aquesta setmana, queden moltes hores en què el risc d’incendis forestals continuarà sent màxim. El cap del grup d’actuacions forestals (GRAF) i inspector dels Bombers, Marc Castellnou, alertava ahir que la situació és “extremadament complexa” perquè els boscos estan “estressats”. Hi ha preocupació general, però especialment pels boscos del Garraf i el Penedès –més secs i en situació “extremadament complicada”–, l’Empordà i l’interior de l’Ebre.

Per aquesta raó el govern va prorrogar ahir fins a la matinada que ve les restriccions d’accés i activitats al medi natural. Afecta els municipis en risc molt alt o extrem d’incendi però també els que tenen activat el nivell 3 del pla Alfa dels Agents Rurals, que manté restriccions d’accés al Garraf, el Montsant, el Montsec, el Montmell-Marmellar, els Ports i la Baronia de Rialb.

Els Bombers mantenen el nivell M1 de reforç de torns que permet mobilitzar el personal lliure de guàrdia, i totes les regions d’emergències del país excepte la Metropolitana Nord estan en nivell de risc 5 sobre 6, que correspon a focs que es propaguen amb intensitat i a alta velocitat, llancen focus secundaris més enllà de 500 metres del front i cremen les capçades dels arbres.

El pic de l’onada de calor que va viure aquest dimecres el país s’ha tancat amb el rècord històric de temperatura (43,6°C) a l’observatori de l’Ebre en 118 anys i també amb el registre màxim (38,8°C) de l’observatori Fabra de Barcelona en un mes d’agost en 110 anys –a la capital catalana es tracta de la segona temperatura més alta, darrere dels 39,8°C del 6 de juliol del 1982–. Altres estacions amb 20 anys de dades que van superar dimecres tots els registres van ser les d’Aldover (43,4°C), Benissanet (42,9°C), Espolla (42,4°C), Castelló d’Empúries (40°C), la Bisbal del Penedès (39,7°C), Sant Martí Sarroca (39,3°C) i Viladecans (39,1°C).

La previsió del Meteocat és que la màxima es normalitzi demà entre els 29 i els 34°C i que caiguin les primeres precipitacions al Pirineu i el Prepirineu, que poden afectar altres punts. Diumenge la pluja pot arribar arreu amb xàfecs que poden ser forts en alguns punts i deixar entre 50 i 60 l/m², i la temperatura caurà amb força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins