Medi ambient

medi ambient

Noves mesures d’estalvi d’aigua per a l’àrea metropolitana de Barcelona

El govern decretarà la setmana que ve l’estat de preemergència per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona, fet que comportarà noves restriccions i mesures per estalviar aigua. Així ho van anunciar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, que van qualificar l’actual crisi de sequera de “crítica” i inèdita tant per la seva durada (36 mesos) i intensitat (pluges molt per sota de la mitjana) com pel seu abast territorial (tot Catalunya). Reyes va evitar concretar les mesures d’estalvi que implicarà la nova fase perquè encara han de ser avaluades i aprovades, però va indicar que el govern vol seguir avançant-se i va plantejar aquest estadi “intermedi” sense esperar que els pantans arribin al 16% de la seva capacitat, llindar marcat pel pla especial de sequera per declarar l’estat d’emergència. Serà un estadi “preparatori”, va reflexionar, per conscienciar tothom “al màxim” i aplicar mesures de “transició” cap a les restriccions més intenses, que segons els càlculs de l’ACA hauran d’arribar al mes de desembre.

Tant Plaja com Reyes van destacar, en reiterades ocasions, que no s’ha arribat a aquesta situació límit perquè el govern no s’hagi avançat, ja que, “sense les inversions i mesures impulsades, els embassaments ja estarien buits”. Però, com va relatar la portaveu del govern, ens trobem davant “la pitjor sequera viscuda mai a Catalunya, amb una pluja que és totalment insuficient i que obliga a aplicar mesures de manera continuada”. Com indica Efe, els embassaments de les conques internes, els que nodreixen gran part de Catalunya i especialment l’àrea metropolitana de Barcelona, estan actualment al 19% de la seva capacitat. Les mesures d’estalvi que es concretaran dimarts que ve afectaran la unitat del Ter-Llobregat, que abasteix cinc milions de persones de l’àrea metropolitana. “Sempre es garantirà el proveïment domiciliari”, va assegurar el director de l’ACA.

El govern ha posat en marxa la campanya L’aigua no cau del cel per sensibilitzar particulars i indústries i fomentar un ús responsable de l’aigua en tots els entorns. Segons el director de l’ACA, “com que no hi ha talls d’aigua, potser ens costa percebre que encadenem tres anys de sequera i dos anys amb un pla especial activat”. És responsabilitat de tots, va indicar, estalviar aigua dins i fora de casa, i de les administracions continuar invertint per optimitzar l’ús dels pocs recursos hídrics disponibles i diversificar les fonts d’abastiment. En aquest sentit, Reyes va recordar que el govern té en marxa una línia d’ajudes perquè els municipis puguin fer pous i plantes de tractament de l’aigua i així captar-ne menys dels embassaments.

Segons l’ACA, als pantans catalans han entrat 300 hectòmetres d’aigua menys els últims tres anys, fet que equival a dues vegades l’embassament de Sau. Les accions desplegades pel govern en dessalinització, regeneració de l’aigua i extracció de pous han aconseguit minimitzar l’impacte i endarrerir l’escenari d’emergència, va defensar Reyes, però cal la “col·laboració” de tots per fer front a la crisi de sequera més “extrema” des que es tenen dades, el 1915.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2355308-noves-mesures-d-estalvi-d-aigua-per-a-l-area-metropolitana.html

2355308

LA FRASE

Entrem en un estadi preparatori per a una conscienciació màxima i mesures de transició
Samuel Reyes
director de l’aca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva