Medi ambient

La petroquímica vol ampliar al 25% l’ús d’aigua regenerada

Ha obtingut un augment de concessió perquè creixi de 6 a 9 hm³

Treballa en un altre projecte per assolir el 40%

La potent indústria petroquímica del Camp de Tarragona, una altra de les grans consumidores del país, ja s’alimenta en part des de fa més de deu anys amb aigua regenerada, gràcies a la planta de regeneració, cedida per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i pionera al seu dia, que va posar en marxa el 2012 l’empresa conjunta Aigües Industrials de Tarragona SA (Aitasa), que tracta aigua procedent de les depuradores urbanes de Tarragona i Vila-seca i Salou. En aquest temps, el seu pes ha anat in crescendo i avui ha produït ja un total d’uns 36 hectòmetres cúbics per a l’ús industrial, amb el seu pic l’any passat, amb 5,93, que equivalen al consum de tot un any de la ciutat de Tarragona i que representen el 18,2% del total d’aigua que gasta el polígon. Una aigua, doncs, que així es reutilitza i es deixa d’agafar de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona el minitransvasament de l’Ebre, però també del riu Gaià a partir del pantà del Catllar, del qual Repsol té la concessió i que avui es troba en un raquític 1,34%. El 36% del consum d’aigua de l’Ebre al Camp de Tarragona –una conca que avui té menys problemes d’abastament, ja que els seus pantans a Catalunya es troben al 36,2% de capacitat, el doble que els de les internes– es reparteix entre 25 empreses del Camp, la majoria de les quals del sector químic, i el 64% restant es destina als municipis consorciats.

Aitasa acaba d’obtenir a més una ampliació de la concessió que li permetrà passar d’aquests gairebé sis hectòmetres cúbics que produeix ara fins als nou, amb la qual cosa l’aigua regenerada serà ja més del 25% del total que consumeix la petroquímica. L’objectiu en principi és que s’hi arribi al 2024.

En la mateixa línia, l’any passat es va posar en marxa una segona planta de tractament d’aigües residuals, inaugurada el febrer d’enguany, aquesta de les que generen les mateixes empreses del polígon, que hi van invertir conjuntament més de 30 milions a través d’Aitasa. En aquesta instal·lació s’aplica ara un nou tractament addicional a l’aigua residual, que en permet millorar la qualitat –en concret, es redueix més del 70% la càrrega contaminant que du– abans de ser abocada al mar a través d’un emissari conjunt. Aquest nou tractament, en tot cas, obre la porta al fet que en un segon estadi aquesta aigua rebi encara un darrer tractament per poder ser també reutilitzada per la mateixa indústria. Per a això, cal construir una altra planta de regeneració, que encara no té data però per a la qual Aitasa ja ha iniciat els estudis perquè sigui realitat a mitjà termini. Aquest projecte ha de permetre que l’aigua regenerada pugi fins a representar el 40% del total que utilitza la petroquímica, a més d’una minva dels abocaments.

LA XIFRA

18,2
per cent
de l’aigua que gasta el polígon petroquímic de Tarragona va ser regenerada el 2022, un total de 5,9 hm³.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva