Medi ambient

Badies de Roses i Pals

Estat d’alerta per l’escassetat de sèpia

Els pescadors de sèpia de les badies de Roses i de Pals estan en estat d’alerta per la dràstica reducció de la població d’aquest mol·lusc al litoral, on pesquen amb arts menors i, per això, han reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que ampliï la veda dels dos mesos actuals (setembre i octubre) a dos més per poder afavorir la regeneració de les poblacions. Ho han reclamat en una reunió recent de la taula de seguiment del pla de gestió de la sèpia d’aquestes dues badies del litoral gironí, que aplega l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (Icatmar), els pescadors professionals i els esportius i representants d’altres organismes i entitats implicats en el tema. La petició ha rebut l’oposició de bona part dels pescadors recreatius, que tampoc no veuen amb bons ulls altres limitacions que comportarien haver de dur a terme una modificació de la llei de pesca recreativa.

Fonts de les confraries de la zona expliquen que amb el Projecte Sèpia, que es va posar en marxa fa sis anys, es va produir un increment de la població de sèpia, però també es va contribuir a revalorar aquest crustaci, fet que va atraure molts pescadors no professionals i també furtius.

Per això, es va aplicar un pla de gestió per restringir-ne la pesca amb mesures com ara l’obligació d’utilitzar xarxes que només capturessin exemplars adults. L’increment de recreatius –les sèpies són fàcils de pescar i molt atractives per a aquest col·lectiu–, sobretot a la badia de Roses, ha tingut un impacte directe sobre la població de sèpia, tot i la gestió que fan els pescadors professionals d’acord amb el Projecte Sèpia i el pla de gestió. Les alarmes es van encendre la primavera passada, que és la temporada alta de pesca. Els pescadors es van adonar que no es tracta simplement d’una mala anyada i, per això, han començat a demanar a la taula de seguiment mesures per poder revertir aquesta situació i evitar la desaparició d’aquest mol·lusc de la costa gironina.

Pescadors recreatius

El representant a la taula de cogestió de la sèpia ha afirmat que els pescadors recreatius no estan d’acord amb la veda proposada pels professionals. «Als mesos que la volen fer, no té cap sentit a nivell biològic, els exemplars que es capturen en aquests moments ja han superat la talla de primera maduresa sexual, simplement la veda és perquè els recreatius no les puguem pescar», indica. I hi afegeix: «Per què no fem una veda a l’època de reproducció quan les sèpies són més vulnerables i així garantim i protegim les postes? Doncs perquè no els interessa». I, finalment, remarca que la davallada d’exemplars de la primavera passada va ser general a tot el litoral català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet