Medi ambient

MEDI AMBIENT

Els ecologistes denuncien que el 25% del tram de Muga amb restriccions està sec

Asseguren que reduir-ne el cabal serà la mort

Les entitats que han dut el director de l’ACA a Fiscalia anuncien que ampliaran la denúncia

Ecologistes de Catalunya, l’Associació de Naturalistes de Girona i la Iaeden denuncien que el 25% del tram de la Muga que va des de Pont de Molins fins a la desembocadura del riu està “sec” i asseguren que la reducció del cabal mínim aprovat en situació d’emergència -de 40 litres per segon- serà “la seva mort”, segons informa l’Acn.

El president d’Ecologistes de Catalunya, Joan Vázquez, assegura que s’ha reduït en un 96% el cabal en aquest riu en relació al que estava previst al pla de cabals del 2005 (1.200 litres per segon) i que “amb només un 3% és gairebé impossible que tinguem aigua”. Ara, les entitats preveuen ampliar la denúncia que fa unes setmanes van presentar a Fiscalia contra el director de l’ACA, Samuel Reyes, amb noves dades.

La Federació d'Ecologistes de Catalunya, amb el suport de més de 20 entitats ambientals, van denunciar a finals de gener davant de la fiscalia de Medi Ambient el director de l'ACA, a qui consideren responsable de les justificacions tècniques que "han servit a la Generalitat per aprovar l'acord pel qual s'estableix i s'aprova el règim de cabals mínims circulants en situació d'emergència per sequera als diferents trams fluvials. Consideren que les mesures suposen un delicte contra el Medi Ambient.

Aquest dijous, representants de la Iaeden, Ecologistes de Catalunya i Naturalistes de Girona han anunciat que han decidit ampliar aquesta denúncia per la greu afectació que la situació té al riu Muga. Els ecologistes asseguren que amb la mesura -que implica un cabal ecològic de 40 litres per segon- s'està reduint en un 96% el cabal "mínim" previst l'any 2005 i que suposarà "la mort" del riu.

Sis quilòmetres sense aigua

En aquest sentit, recorden que l'escenari d'excepcionalitat ja va reduir a 135 litres per segon el cabal ecològic i que això ja va agreujar la situació del tram afectat per les restriccions. Asseguren que sis dels 20 quilòmetres que van des de Pont de Molins fins a la desembocadura del riu (el 25%) estan completament secs i que la nova reducció del cabal serà la "fi". De fet, el propietari d'un hort de la zona Josep Ros assegura que mai -en més de 40 anys- l'havia vist així.

Reducció progressiva

Des de l'ACA, en canvi, asseguren que la reducció s'està fent de forma progressiva i que dos cops per setmana es fan "hidropuntes" de sis hores on les aportacions s'enfilen als 300 litres per segon. A més, insisteixen que les mesures van encaminades a "preservar" el màxim les reserves d'aigua, que la situació és "molt crítica" i que l'objectiu és que hi hagi disponibilitat d'aigua de boca el major temps possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre