Medi ambient

MEDI AMBIENT

S’encareix 2,9 milions la incineradora de Campdorà

Les obres a la planta incineradora de Campdorà van cremant etapes. Des del setembre es munta el forn caldera i a l’abril es col·locaran la turbina i els elements principals per a la generació elèctrica. Però l’ampliació i millora de la planta s’allargarà set anys i s’ha encarit 2,9 milions des del 2020 –dels 38,5 milions de fa quatre anys als 41,4 actuals.

El projecte “bàsic de millora” de Campdorà, aprovat pel ple el 14 de desembre del 2015, definia actuacions per valor de 27 milions i un tancament de dos anys de les instal·lacions. Hi va haver un conveni inicial entre la Generalitat i l’Ajuntament de Girona que es va haver de modificar per incloure-hi les millores tècniques disponibles (MTD) del 2019 de la Comissió Europea. Llavors, el 2020, el pressupost era de 38,5 milions d’euros.

L’acord de ple del 13 de juliol del 2020 parlava de “l’adequació i millora de l’eficiència energètica de la planta de valorització energètica de residus de Campdorà”. Aquell dia es fixava com a data final de les obres el desembre del 2023. Les obres van començar l’octubre del 2020, és a dir, fa quaranta-un mesos. La planta s’havia tancat el 2018, abans de la pandèmia.

L’any passat s’havien d’invertir 20,7 milions en la millora de la planta, però només se’n van executar 9,4. Se’n va queixar en el ple de dilluns la portaveu del PSC, Sílvia Paneque. “L’execució i la justificació de les actuacions van més endarrerides”, afirma el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire.

El novembre del 2019 un conveni exposava que l’empresa municipal que gestiona la planta, Tractament de Residus i Aigües Residuals de Girona SA (Trargisa), fa les licitacions. “Així s’allibera els serveis tècnics i contractació de l’Ajuntament”, es detallava en l’acord subscrit amb el consistori. Ara s’ha fet la licitació del sistema de control de la planta per mitjans electrònics per 992.000 euros.

Licitacions i tardança

Trargisa ha estat set mesos sense gerent –fa dues setmanes s’hi ha incorporat Lucas Moragas–. Però tant Peraire com fonts municipals neguen que això hagi influït en l’execució de menys de la meitat dels diners previstos del 2023. Més aviat –especifica l’Ajuntament– les licitacions desertes, com ara les de l’obra civil i del turbogrup-cicle tèrmic, i la inflació provocada, entre altres raons, per la guerra entre Rússia i Ucraïna, sí que han alentit les coses i han encarit els treballs, que finança íntegrament l’ARC.

Per tant, les obres avancen a poc i a poc i superant obstacles de contractació. Ara, amb el forn caldera emplaçat, s’estan muntant canonades i altres instal·lacions. A partir del novembre es faran proves durant tres mesos de la nova planta, primer en fred i després en calent. La planta s’hauria de reobrir la primavera del 2025. Es posaria fi així a un llarg camí i al viatge dels residus del Gironès al Vallès Occidental, al Maresme, a l’Anoia i a l’Alt Empordà.

Amb el tancament de la incineradora, els residus orgànics de Girona i Salt han de ser traslladats fora de la comarca. Des del 2 d’octubre, la fracció orgànica es reparteix entre Pedret i Marzà (Alt Empordà) i l’Ecoparc dels Hostalets de Pierola (Anoia), a 130 km per carretera. Dos terços dels residus van a l’Alt Empordà i un terç, a la Catalunya central.

Peraire explica que el govern treballa per tramitar l’autorització ambiental de la planta d’orgànica de Solius, al límit entre el Gironès i el Baix Empordà. Solius ja no tracta aquest tipus de fracció des de l’octubre i, si la Generalitat se’n surt, ho tornarà a fer. El govern també treballa per fer plantes de compostatge d’orgànica al Gironès per evitar desplaçaments i sobrecostos.

Paral·lelament, la Generalitat projecta la construcció del futur centre de residus del Gironès (tractarà la fracció orgànica i el rebuig), també al disseminat de Campdorà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona