Medi ambient

MEDI AMBIENT

L’ACA revisa si són nul·les les concessions d’aigua a Girona i a la Costa Brava

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha acceptat revisar d’ofici les concessions a l’Ajuntament de Girona i al Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona per analitzar si són nul·les. Els drets d’aigua van ser concedits després de l’ampliació de la planta potabilitzadora de Montfullà (Bescanó) el 2012, que els dos ens utilitzen de manera compartida.

Per acord del 27 de febrer, l’ACA ha obert un expedient de revisió i atén així una petició d’Aigua És Vida, que considera que el conveni del 2022 entre les dues parts és il·legal. Per l’advocat d’Aigua És Vida, Xavier Garcia, és “bastant rellevant” que l’ACA revisi les concessions, que són uns drets sobre el riu Ter. “Estem molt sorpresos”, admet. L’aigua que prové de l’embassament del Pasteral i és tractada a la planta de Montfullà (Bescanó) va a Girona i l’àrea urbana a través d’una canonada i cap als municipis de la Costa Brava per una altra.

Garcia destaca que, amb les concessions, es vulnera el cabal ecològic del riu Ter, i per això en demanen “la nul·litat”. L’advocat recorda que “no van ser publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ni enlloc”. A més, hi afegeix que la llei d’aigües estatal exigeix que els municipis de l’àrea urbana que reben aigua del Ter es constitueixin en mancomunitat o en un ens conjunt, cosa que no s’hauria fet.

Revisar d’ofici les concessions també significarà que l’ACA haurà de demanar un “informe preceptiu i que és vinculant” a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. L’empresa pública de l’aigua haurà d’acatar el que resolgui aquest òrgan consultiu, assegura l’advocat. Pel representant legal de l’entitat proteccionista, les quatre concessions –dues del 2012, una del 2014 i una del 2017– contravenen la llei del Ter del 1959 pel fet que obtenen més aigua que el cabal permès (1 m³/segon).

Del 2012 al 2017

La concessió a l’Ajuntament del 26 d’abril del 2012 permetia un cabal de 660 l/s a Girona, Salt i Sarrià de Ter, i la del Consorci del 31 d’agost del 2012 n’autoritzava 720 l/s. En total, són 1.380 l/s –més d’1 m³/s–. Amb el permís del 21 de març del 2014 al Consorci i amb el del 27 de novembre del 2017 al consistori, l’ACA va ampliar el nombre de beneficiaris del Ter.

Els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter van constituir a finals del 2022 l’empresa supramunicipal pública Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), que acaba de posar en funcionament dos pous d’emergència al sector saltenc d’El Sitjar per restar pressió al riu. Catsa ha suplert l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià SA (Agissa), extingida després de suposades irregularitats del soci privat, Girona SA. Agissa va ampliar l’abastament d’aigua potable en alta a Bescanó, Sant Julià de Ramis i Vilablareix i, posteriorment, a Quart, Aiguaviva i Fornells, segons es recull en l’informe de control financer d’Agissa (2016-2019), redactat per les àrees d’Intervenció de Girona, Salt i Sarrià.

A través de totes les seves instal·lacions a la demarcació, el Consorci fa arribar l’aigua en alta a 34 pobles del litoral i el prelitoral (13 de l’Alt Empordà, 12 del Baix Empordà, 5 de la Selva i 4 del Gironès).

L’acceptació de l’ACA a l’escrit d’Aigua És Vida és una derivació de la impugnació al jutjat que l’entitat va fer del conveni, el setembre de l’any passat. El contenciós administratiu número 1 de Girona analitza la documentació que li ha estat tramesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre