Medi ambient

MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

Els espais naturalitzats pretenen atraure amfibis, libèl·lules i aus

Una sessió oberta al centre cívic Pla de Palau, dilluns que ve, permetrà conèixer més detalls de la iniciativa

Girona tindrà d’aquí a uns mesos fins a una vintena de basses pluvials (d’aigua de pluja). Fins ara, se n’ha creat sis de noves i properament se’n crearan tres més. A tot això, se n’ha recuperat una desena que s’havien assecat. La iniciativa forma part del pla per renaturalitzar basses inclòs en el projecte de renaturalització urbana GiroNat, que ha rebut 1,3 milions d’euros dels fons europeus Next Generation.

Segons informa l’Ajuntament de Girona, les basses naturalitzades tenen com a objectiu acumular de manera natural l’aigua de pluja i, al mateix temps, fomentar la biodiversitat urbana amb la presència d’amfibis, libèl·lules o aus, que s’alimenten de larves de mosquit i de mosquits adults, entre altres insectes.

Sis en quatre barris

De moment, s’han fet un total de sis de noves, repartides per quatre barris de Girona: al voltant de la torre de Taialà (Germans Sàbat), dues a la font del Ferro (Sant Daniel), una al castell de Montjuïc (Montjuïc) i dues a l’espai verd de Puigvistós (Montilivi). En aquest darrer cas, a banda de fomentar la biodiversitat urbana, les basses també pretenen evitar possibles inundacions. A més, està previst que, properament, es creïn basses en tres punts més: dues a la zona verda situada a prop de l’entrada oest del parc del Migdia (Pla de Palau – Sant Pau), una al costat de la parròquia de Sant Feliu de Domeny (Domeny) i una als jardins de John Lennon (Vall de Sant Daniel).

A banda, també s’han recuperat fins ara deu basses ja existents en vuit barris diferents. Es tracta de les basses següents: la dels jardins de la Jueva, la dels jardins del Dr. Figueres, la bassa vermella de la torre d’en Rosés (Sant Daniel), l’estany del cementiri Nou de Girona (Vila-roja), la bassa circular dels aiguamolls de Santa Eugènia a les Hortes (Santa Eugènia), la bassa de la Figuera de la torre de Taialà (Germans Sàbat), la bassa de la plaça de l’Assumpció (Sant Narcís), la de l’escola de Domeny (Domeny), la del bosc terapèutic de Palau (Palau-sacosta) i la de l’abeurador de les Pedreres, prop de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (Pedreres-Fora Muralla). En aquestes basses s’hi han fet accions com canalitzar l’aigua de la pluja, plantar vegetació o impermeabilitzar-les per tal que mantinguin l’aigua durant més temps, entre altres mesures de conservació.

Aquest projecte també s’emmarca dins l’eix Aigua de l’estratègia Girona Ciutat Circular impulsada per l’Ajuntament de Girona amb la voluntat de posicionar la ciutat com a referent en la lluita contra l’emergència climàtica, assenyala el consistori en una nota de premsa.

Dilluns que ve, tots els detalls

Per donar a conèixer tots els detalls de la restauració i creació de basses pluvials, l’Ajuntament de Girona ha organitzat una sessió informativa, oberta a la ciutadania. L’acte tindrà lloc dilluns vinent, dia 29 d’abril, a les 18 h, al Centre Cívic Pla de Palau i hi participaran el cap de la secció de Paisatge i Biodiversitat de l’Ajuntament de Girona, Marc Rosdevall, i els membres de La Sorellona Iago Pérez i Quim Pou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA
societat

Els joves de La Causa justifiquen l’ocupació i estenen la mà als Castellers

sant cugat del vallès
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA