Medi ambient

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Grups ecologistes alerten dels danys recurrents al medi i l’Ajuntament reclama inversions a l’ACA

El temporal de pluja, que ha deixat més de 100 litres per metre quadrat al litoral del Baix Llobregat, ha causat un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars, que desemboca en la platja de Gavà. Així ho ha denunciat el grup ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció, que fa anys que denuncia abocaments d’aigües sense depurar a la riera i el mar. L’Ajuntament assenyala l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) com a responsable per la manca d’inversions en el sistema.

Els ecologistes alerten que “un important riu d’aigües negres, pestilents, ha baixat per la a riera de les Parets, completament canalitzada a través del nucli urbà, unint-se a les aigües pluvials que de forma natural discorren des del massís del Garraf cap al mar a través de la riera dels Canyars”. Les aigües fecals, segons afirmen, han arrossegat una important quantitat de residus sòlids, com plàstics, llaunes i tovalloletes, que s’han acumulat al llarg de la riera “pel seu nul manteniment”. Els ecologistes fa anys que denuncien vessaments incontrolats i alerten de l’impacte tant a la riera com al mar. “Aquests episodis són lamentablement un fenomen recurrent a causa del sistema de col·lectors totalment deficitari ja que no hi ha separació de pluvials i fecals, però no per això menys greu”, i expliquen que “durant anys” han insistit “davant les autoritats municipals que es faci un pla d’inversions per instal·lar una xarxa separativa d’aigües pluvials de les fecals”. Gavà, asseguren, no disposa d’aquesta xarxa, de manera que cada cop que plou fort el tub únic que porta totes les aigües col·lapsa i vessa el contingut als sobreeixidors de la riera, amb el conseqüent impacte per al medi.

Èric Plaza, regidor de Medi Ambient de Gavà, explica que “som coneixedors de la problemàtica, però el que passa en la xarxa en alta és responsabilitat de l’ACA, a qui fa anys que estem reclamant inversions i manteniment”, una qüestió compartida amb Castelldefels i Viladecans. Gavà reclama a la Generalitat que ampliï la capacitat de l’estació depuradora de la Murtra i que netegi les rieres, “que es troben en un estat lamentable”. L’edil assegura que el consistori no pot fer gaire més que exigir a l’ACA aquestes inversions. “Fins i tot per fer petites actuacions a la riera hem de demanar permís a l’ACA”, diu Plaza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Estudiants de secundària de la demarcació creen 17 cooperatives experimentals

GIRONA
urbanisme

S’enllesteixen els treballs de rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

vic
GIRONA

L’IAS incorpora la nova promoció de residents

GIRONA
societat

Conveni entre l’Espai LGTBI i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia

girona
CULTURA

Canet compra la rectoria vella i tanca el cercle dels equipaments escènics

CANET DE MAR

El projecte ReNatura de Mataró desperta l’interès dels veïns

mataró
societat

SAP i SME denuncien l’aglomeració d’efectius de Trànsit de Girona

girona

El canal d’Urgell ajorna el quart reg previst perquè consideren que el desgel i les pluges no són suficients

Mollerussa
societat

PortAventura amplia el projecte Dreams Village amb quatre cases més

Vilaseca/Salou