Medi ambient

sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

Les intenses pluges dels darrers dos dies han fet créixer els cabals a les capçaleres dels rius gironins, amb uns registres que allunyen unes setmanes l’horitzó de les restriccions domèstiques però de moment no donen treva a la pagesia. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha informat aquesta tarda la Comunitat de Regants del Baix Ter que podran disposar de fins a 17 hm³ d’aigua per a aquesta campanya agrària, a través del desembassament que faran des del Pasteral, i també d’altres eines per incrementar la disponibilitat d’aigua que s’engegaran amb el suport del DACC. Tot i l’actual context d’emergència per sequera, segons un comunicat del Departament, “els regants podran garantir la supervivència dels cultius llenyosos i salvar una part del cultiu de l’arròs mitjançant mesures de prevenció per a la salinització dels aqüífers”.

L’Agència Catalana de l’Aigua té previst celebrar la comissió de desembassament del Ter-Llobregat aquest divendres 3 de maig i aprovar desembassar 12,67 hm3 a partir de l’anàlisi que ha fet de l’evolució de les reserves i la distribució dels volums desembassats, amb l’objectiu de continuar garantint tots els usos. A més, s’abordaran les mesures addicionals que permetran garantir fins a 4,5 hm3 més als desembassats, per arribar als 17 hm³.

“Des de l’ACA estem fent una gestió quirúrgica per garantir al màxim la disponibilitat d’aigua per a tots els usos. I, en aquest cas, amb aquesta dotació garantim un volum d’aigua per al sector primari en una zona especialment sensible pel que fa als cultius d’arròs i poma”, ha exposat Mascort als regants, en una reunió celebrada l’IRTA Mas Badia, a la Tallada d’Empordà.

El conseller ha concretat que els 17 hm³ d’aigua que tindran disponibles provenen dels 6,28 hm³ que es desembassaran, als quals se sumaran 2,5 hm³ extres per a la prevenció de la salinització dels aqüífers amb els quals es reguen els cultius d’arròs i 3,89 hm³ que ja tenen estalviat els regants. A més, està previst que es puguin captar 3 hm³ aigua no regulada, és a dir, la que prové de rius o torrents que no tenen presa, sempre que es respecti el cabal d’emergència de 1.000 m³ per segon al curs principal. Finalment, s’estima que 1,5 hm³ més provindrà de pous que es faran gràcies a una línia d’ajuts que està treballant el Departament d’Acció Climàtica, valorada en 1,5 milions d’euros, per a cinc comunitats de regants: Sant Julià, Presa de Colomers, Comunitat de Reg del Molí de Pals, la Sèquia Vinyals i Salt.

La dotació d’aigua dona resposta a les demandes del sector i, especialment, als regants del Baix Ter, segons la Generalitat, “per salvar una temporada agrària complicada malgrat les restriccions en l’actual escenari d’emergència del sistema Ter-Llobregat”.

Els regants, en contra

Des de les comunitats, persisteix el descontentament i es queixen que l’anunci de moment mantingui la dotació “com a màxim per a la temporada, encara que continuï plovent”. El recurs d’estirar pous, encara que es mantingui l’opció d’obrir aixetes, posa en risc de salinització els aqüífers si deixa de ploure en les pròximes setmanes, o al llarg de l’estiu. I mantenen les tractorades previstes per demà al matí, per les carreteres del Baix Ter, que confluiran en una concentració a partir de les 9.30 h a la intersecció entre les carreteres C-66 i GI-642, al terme de la Pera. Els regants critiquen que dels 78 hm³ de concessió al 2022, reduïts l’any passat a la meitat, ara els tornin a aplicar la retallada tot i l’estalvi fet durant la campanya d’hivern i l’increment de reserves. També qüestionen que la despesa en mesures d’emergència asseguri els negocis turístics i els deixi de banda. A més de reclamar el pagament dels ajuts, on troben a faltar més dotació per satisfer els camps dedicats a conreus herbacis, i que el conseller s’ha compromès que es pagaran a mitjan maig. 

Remuntada de reserves

 

En paral·lel a les converses, l’increment de cabals al Ter, la Muga i els afluents han fet que les reserves dels embassaments de Sau, Susqueda i Darnius-Boadella creixin en 6 hm³ respecte als registres que emmagatzemaven tot just ahir al migdia. És una bona notícia, però que encara deixa la mitjana dels tres pantans gironins en un migrat 17% i que es preveu que continuï a l’alça durant el maig, però encara insuficient. Al Baix Ter, havien rebut amb alegria l'increment de cabal al curs baix, per derivar aigua cap als canals i recarregar l'aqüífer.

Entre els estralls pel temporal, ahir l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro anuncia que l’edifici descalçat de l’escola de vela, de titularitat municipal, haurà d’enderrocar-se, i se substituirà per mòduls provisionals, un cop s’hagi estabilitzat l’onatge i el terreny amb un mur de rocalla. Al passeig marítim de la població, les pluges també han fet que es desprenguessin cornises d’un edifici, amb danys materials però sense ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Talaran uns 150 arbres morts en 40 carrers de la ciutat

GIRONA
societat

L’arquebisbe dessacralitza l’Església de l’Esperit Sant tot i la resistència dels feligresos

barcelona

Premià de Mar tira endavant amb el nou model de selectiva enmig de les protestes veïnals

premià de mar
girona

Estudiants de secundària de la demarcació creen 17 cooperatives experimentals

GIRONA
urbanisme

S’enllesteixen els treballs de rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

vic
GIRONA

L’IAS incorpora la nova promoció de residents

GIRONA
societat

Conveni entre l’Espai LGTBI i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia

girona
CULTURA

Canet compra la rectoria vella i tanca el cercle dels equipaments escènics

CANET DE MAR

El projecte ReNatura de Mataró desperta l’interès dels veïns

mataró