Medi ambient

sequera

El Govern aixeca l’emergència a Ter-Llobregat gràcies a les pluges

No contempla tornar a declarar-la fins a finals d’any encara que les precipitacions siguin les mínimes a la tardor

El Govern ha decidit aixecar l’emergència per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la Costa Brava Sud per l’augment de reserves als embassaments del sistema Ter-Llobregat gràcies a les pluges de març i abril. Això vol dir passar a les restriccions de la fase d’excepcionalitat però l’executiu no preveu tornar a entrar en emergència fins a final d’any encara que a la tardor les pluges siguin mínimes perquè l’aigua de les precipitacions de l’abril i maig continuen entrant als embassaments i es calcula que, a finals de setmana, els embassaments del sistema arribaran a 160 hm³.

Després de la reunió de la Comissió interdepartamental de la sequera, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que març i abril ha plogut un 26% més que la mitjana dels darrers anys. El conseller afirma que es tanca “definitivament la porta al transvasament de l’Ebre” a Barcelona i que es redueix el transvasament del Ter –enguany s’han enviat “només” 19 hm³ del Ter a Barcelona i, divendres passat, es va decidir destinar 27 hm³ als regants del Ter per assegurar “una mínima collita als pagesos que han patit més restriccions junt amb els de la Muga”. El cabal ecològic del Ter torna a recuperar els 2000 l/s després que el govern el limités a 1000 durant l’emergència.

El retorn a l’excepcionalitat representa reduir les restriccions –a la indústria del 25% al 15%– i reomplir totes les piscines, també les privades, durant aquest estiu. Només es manté la restricció del reg de parcs i jardins públics amb aigua de la xarxa i el reompliment de fonts ornamentals si bé es garanteix el reg de supervivència, així com el reg de gespa en instal·lacions esportives federades.

El govern espera arribar a finals d’any sense emergència a Ter-Llobregat gràcies a la gran dessaladora mòbil que s’habilitarà al port de Barcelona –estarà a punt i es posarà en marxa si cal. En el cas de l’emergència II de l’Alt Empordà, el conseller admet que es podria passar a emergència I si continua entrant aigua les properes setmanes al pantà de Darnius-Boadella. Les vuit petites dessaladores mòbils previstes a Roses i Empuriabrava també hi ajudaran a l’estiu.

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat han guanyat 32 hm³ amb l’episodi general de pluges dels dies 26 al 30 d’abril i fins a 60 hm³ tenint en compte la primera tongada important de precipitacions del març. Si el dia 9 de març la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Sau i Susqueda tenien 90 hm³ (14,7%) entre tots, aquest diumenge les reserves havien augmentat fins als 150 hm³ (24,6%). A conques internes la millora és semblant. Els embassaments han guanyat 37 hm³ en la tongada d’abril però fins a 63 hm³ des de les pluges de març perquè el dia 9 d’aquell tenien només 100 hm³ (14,4%) i aquest diumenge havien augmentat fins als 163 hm³ (23,5%). Cal recordar que, a conques internes, té molt pes el sistema Ter-Llobregat en el càlcul global, i pantans de la Catalunya seca com Siurana i Riudecanyes no han sortit de la situació de precarietat extrema. Al del Priorat s’ha passat dels 0,38 hm³ (3,1%) del 9 de març als 0,33 hm³ (2,7%) mentre l’embassament del Baix Camp manté un paupèrrim 0,14 hm³ (2,6%) des del 9 de març però també ha perdut una dècima. Sí que ha millorat per l’efecte de les pluges al nord-est del país el pantà de Darnius-Boadella, que recordem que abasta l’única zona que es troba en la segona fase d’emergència, la situació més greu al territori. El pantà de l’Alt Empordà ha passat dels 6,88 hm³ (11,3%) a començaments de març als 9,89 hm³ (16,2%) actuals.

Les reserves de Darnius però també de tot el sistema Ter-Llobregat continuaran augmentant poc o molt els propers dies pel desgel de la neu i perquè ha continuat plovent. Dilluns la pluja es va concentrar al Pirineu i Prepirineu i, sobretot, al quadrant nord-est del país de manera que va portar més aigua a les capçaleres del Ter – 21,1 l/m² a Ulldeter; 17,9 l/m² a Núria; 19,3 l/m² a Molló- o la Muga -5,6 al pantà de Darnius-Boadella - i, en quantitat força menor, a la capçalera del Llobregat – 4 l/m² a Castellar de n’Hug o 3,1 l/m² a Gisclareny- però també al seu afluent del Cardener -2,5 l/m² a Guixers i 0,7 l/m² a Port del Comte. Diumenge, però, el Port del Comte ja havia rebut uns bons 20,9 l/m² i Gisclareny, 12,8 l/m².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pia Seriñana Torrents
Alcaldessa de Cadaqués (Fem)

“El POUM serà una eina clau per avançar els propers anys”

Cadaqués
Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària
ADMINISTRACIONS

Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària

figueres
GIRONA

Deu entitats veïnals reclamen planificar millor l’aplicació del porta a porta

girona

Una seixantena d’‘influencers’ espanyols visiten la Costa Brava

roses
SUCCESSOS

Els estudiants tancaran els accessos a la UPF en suport a Gaza

Barcelona
societat

Presenten una guia per a famílies amb fills amb tartamudesa

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Alliberen 28 tortugues marines al delta de l’Ebre

La Ràpita
SERVEIS

El Govern reforça el suport a les comarques que acullen temporers en situació vulnerable

Lleida

Les obres de millora a la C-65 provoquen quilòmetres de lentitud

quart