Els Pastorets de Pàmies i Folch i Torres regnen als barris de Barcelona

L'obra nadalenca torna a tot Catalunya, amb obres centenàries o modernes, amb música i aventures per a tots

Al Foment Martinenc, la companyia Abraxas, responsable de la secció de teatre de l'associació, posa en escena cada any L'adveniment de l'infant Jesús, el text de Josep Maria Folch i Torras que permet fer muntatges moderns en la posada en escena, en decorats, en llum i efectes, però que ha aconseguit fer respectar-se en el seu text original. Altres barris on també es passejarà la Isabeló, la protagonista del text de Folch i Torres, són Gràcia, on el Centre Moral els posa en escena, Sants o Sant Andreu, on participa l'Esbart Maragall amb els balls de follets, dimonis i bruixes.

Per la seva banda, els Pastorets de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià L'Estel de Natzaret s'han representat des de l'any 1907 sense interrupcions, amb l'excepció dels 3 anys que va durar la Guerra Civil. L'obra és a càrrec de les seccions del Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià, la Companyia Teatre La Bambolina, l'Esbart de Sarrià, Orfeó Sarrianenc i l'Orquestra Hekàteros, que actua en directe, amb el cor i els solistes.

A la comarca del Barcelonès destaquen els Pastorets de Badalona, posats en escena pel Círcol Catòlic, el qual va incorporar la popular obra de Folch i Torres a finals dels anys vint: Els Pastorets o l'Adveniment de l'infant Jesús ha marcat des de llavors una tradició per a moltes famílies badalonines que assisteixen cada any, per Nadal, o la diada de Reis al Círcol. Aquest any ja han començat les representacions i continuen els dies 26, 27 de desembre i el 2 i 3 de gener.

CITES A BARCELONA

Els Pastorets de Sant Vicenç de Sarrià
20 i 27 desembre 2, 5, 9 i 10 gener
Centre Parroquial
Els Pastorets al Foment Martinenc
19, 20 i 27 desembre 2, 3 i 4 de gener
Teatre Foment Martinenc
Pastorets de Gràcia
26 i 27 desembre 2, 3, 4, 9 i 10 gener
Centre Moral de Gràcia
Pastorets a Sants
27 de desembre 3 i 10 de gener
Teatre del Centre
Pastorets Sant Andreu
25, 26, 29 i 30 de desembre 12 i 13 gener
Casal Catòlic de Sant Andreu
Pastorets al Poblenou
3 de gener
Centre Moral i Cultural
«Una de Pastorets»
23, 27, 28, 29 i 30 de desembre
Tantarantana Teatre
Un Nadal de Pastorets
23, 27, 28, 29 i 30 de desembre, 2 i 3 de gener.
Teatre del Raval

Des de sempre, a tot Catalunya

A l'Ametlla de Merola, on els Pastorets es fan des del 1878, tornen als orígens i, a causa d'unes obres al teatre, l'església del poble tornarà a ser el marc de l'obra en versió concert, tal com es va fer en les primeres representacions. A Calaf, arriben a la seva 84a edició, amb la mateixa il·lusió, diuen els seus creadors, que aquells que els van iniciar el segle passat. Els de Ripoll tenen els seus orígens en l'any 1880, quan l'Acadèmia Catòlica els va encarregar a dos autors olotins, Antoni Molins i Ignasi Rubió. A tots aquestes obres més veteranes s'hi han anat afegint noves representacions que, curiosament, ja comencen a tenir també una edat considerable. És el cas de les d'Igualada, on aquest any se celebra el 50è aniversari de la representació ininterrompuda de l'obra de Folch i Torres. A Sabadell, els de la Faràndula són del 1947 i els de Sant Vicenç, del 1942. A Girona, l'any que ve en celebraran el trentè aniversari, mentre que els d'Ulldecona van néixer ara fa 25 anys.

Pastorets de feltre i versions infantils

CLARA RIBAS

A més de les tradicionals representacions dels Pastorets escampades arreu de Barcelona, els qui vulguin portar els més petits a veure una peça teatral relacionada amb el Nadal tenen altres possibilitats. Sinilos teatre de titelles, presenta Una de Pastorets, un espectacle de titelles Muppets en què un avi aventurer explica als néts, en Max i l'Elga, els Pastorets de Folch i Torres. La imaginació els transportarà a una aventura en la qual coneixeran Satanàs i el seu ajudant Llucifer. Les representacions són al Teatre Tantarantana, els dies 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre.

Per altra banda, al Teatre del Raval hi ha una altra versió d'aquesta representació tradicional, i aquesta vegada la Rovellona i el Fredolic són els Pastorets de tota la vida, als quals l'arribada de l'Àngel de l'Anunciació espanta el ramat i els Pastorets intenten tornar a agrupar-lo amb l'ajuda del públic. Entre picabaralla i picabaralla amb el Banyut, els herois de samarra i barretina faran cagar el tió i cantaran amb els més menuts les nadales més populars. Les representacions són el 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre, i el 2 i 3 de gener.

I per als que vulguin variar de versió també hi ha altres obres nadalenques que s'han fet populars. És el cas del Conte de Nadal, que la companyia La Trepa representa al Jove Teatre Regina. Basada en la novel·la de Charles Dickens, en una versió de Macià G. Olivella i Alícia Serrat, en aquesta representació s'explica la història del senyor Scrooge, un vell de caràcter estrany i molt garrepa que no suporta l'alegria de les festes nadalenques i que rebutja tothom que se li acosta.

Entre Folch i Torres i l'Estel

t.m

Les representacions dels Pastorets al Maresme es distribueixen un any més per tota la geografia de la comarca i és estrany trobar un municipi on el centre cultural o l'associació de torn no s'atreveixi amb els textos de Folch i Torres o de Ramon Pàmies. Destaca la posada en escena de L'Estel de Natzaret de la Sala Cabañes de Mataró on, amb música en directe i sota la direcció d'Antoni Blanch, participen unes 350 persones, entre actors i personal tècnic. L'any passat van gaudir de la representació més de 4.000 persones. Al nord de la comarca es manté també intacta la tradició amb els Pastorets del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, una autèntica escola d'actors i actrius que omple cada representació i que destina la recaptació d'una a un projecte solidari. També Calella mostrarà la cara més popular de les festes amb una adaptació de L'Estel de Natzaret en què es pot endevinar sota el maquillatge la presència d'algun regidor de l'Ajuntament. A Vilassar de Dalt, el Ternal Teatre presenta per Sant Esteve i pel dia 27 una particular i imaginativa versió d'Els Pastorets de Vilassar. Per la seva banda, l'Associació Cultural i Recreativa Pere Cot de Tordera pujarà a l'escenari del Teatre Clavé per escenificar el naixement de Jesús amb una obra dirigida per Joan Surós i Iolanda Celma. A Arenys de Mar, el Teatre dels Seràfics és el lloc triat per tornar a escenificar, un cop més, la lluita entre el bé i el mal a càrrec del Grup Artístic Carles Xena. El Centre Parroquial d'Argentona també oferirà tres representacions dels Pastorets i a Arenys de Munt la música té un pes destacat en un muntatge en el qual prenen part una orquestra en directe i una seixantena d'actors i actrius que canten. En qualsevol cas, i tal com defensava el mataroní Josep M. de Ramon en una trobada de Pastorets d'àmbit català que es va fer a Mataró el març passat, la pervivència està assegurada.

Versió lliure d'Albà i López

L.M

Els actors Toni Albà i Sergi López han tornat a pujar plegats a l'escenari del Teatre Principal de la seva ciutat natal per representar quatre úniques funcions d'uns Pastorets irònics, satírics i sobretot originals, i no precisament perquè es basin estrictament en el text original de Folch i Torres, sinó perquè fan una versió lliure del clàssic. No ho faran sols, ja que els acompanyaran una quarantena de vilanovins i amics, entre els quals destaquen els també actors Guillem Albà, Jordi Ríos, Helena Pla i Xavier Capdet. Tots integren la companyia Naltrus, creada per a l'ocasió i que va aconseguir exhaurir totes les entrades en unes hores i no sense polèmica per la quantitat de gent que es va quedar a la cua sense poder adquirir una localitat.

Toni i Guillem Albà van ser els impulsors del muntatge, que fa quatre anys que no es representa a Vilanova i la Geltrú a causa de les obres de reforma que s'han fet al Teatre Municipal. Tot i això, fa dos anys els actors van decidir exiliar els seus Pastorets a Sant Pere de Ribes per mantenir les representacions per les festes de Nadal. Els dos Albà representen el paper dels pastorets Lluquet i Rovelló, i Sergi López es posa a la pell de Satanàs. Els actors professionals compartiran escenari i protagonisme amb veïns del municipi els propers dies 29 de desembre i 3 i 4 de gener, a partir de les nou del vespre.

A Sitges tornen els Pastorets al Teatre Prado amb un repartiment que supera el centenar d'actors i la quarantena d'anys d'història. L'obra està dirigida per Josep Maria Rosés i Carme Almirall, en l'apartat artístic, i per Jordi Galofré, en l'apartat musical, i es representarà els dies 26 i 28 de desembre. Com és habitual, el text dels Pastorets escollit ha estat El primer Nadal dels pastors, sarsuela pastorívola que es divideix en quatre actes i en vers, amb text de mossèn Rossend i amb arranjaments musicals de Manuel Torrens.

Sabadell i Terrassa, cites obligades

EL PUNT

Les representacions amb més tradició i recursos de l'obra de Folch i Torres al Vallès Occidental se celebren a les dues cocapitals. A Sabadell, fins i tot, dues entitats escèniques, la Joventut de la Faràndula i el grup de teatre del Centre Parroquial Sant Vicenç, mantenen una sana rivalitat de fa anys.

A la Faràndula, on més d'un centenar d'actors i una vintena de tècnics fan possible la posada en escena, aquest any estrenen efectes especials, uns decorats restaurats i una acústica millorada. L'espectacle, que dirigeix Salvador Peig, ha superat la xifra de 5.000 espectadors en les dues últimes temporades, i es podrà veure els dies 26 i 27 de desembre i l'1, 3, 10, 16 i 17 de gener.

Al teatre del Centre Parroquial Sant Vicenç –a la Creu Alta–, les representacions també s'inicien el dia de Sant Esteve, dirigides per un equip que encapçala Jaume Pont. L'equip humà que hi participa s'acostarà aquest any a les 200 persones, entre tècnics, actors i figurants, ja que hi col·labora la colla dels Castellers de Sabadell. A més de les dates de la Faràndula, el centre mantindrà l'obra en cartell els diumenges 24 i 31 de gener.

El centre cultural El Social de Terrassa, l'entitat que històricament s'ha encarregat del muntatge a la ciutat, torna a programar l'obra a l'auditori del centre cultural de Caixa Terrassa. Les actuacions s'inicien diumenge i també en faran l'1, 2, 3, 6, 8, 9 i 10 de gener, a la tarda i al vespre, segons el dia.

A Sant Cugat, «Pedra i sang»

L'altra cita nadalenca amb el teatre al Vallès són les representacions de l'obra Pedra i sang, que aquest any ha començat a celebrar el desè aniversari. El claustre del monestir de Sant Cugat es transforma en l'escenari on s'evoca la nit del 25 de desembre de 1350, quan un noble de Cerdanyola, Berenguer de Saltells, va assassinar l'abat del monestir, Arnau de Biure, durant la missa del Gall. El muntatge es podrà veure els dies 25, 26, 27 i 28.

Recreacions pròpies i solidàries

r.m. bravo

Diferents municipis del Baix Llobregat han programat representacions dels Pastorets que, en alguns casos, es remunten als anys 50 i reinterpreten textos de Folch i Torres, de Pitarra i d'Anglada i Tàpies. El Grup de Teatre Amateur de la Palma de Cervelló oferirà tres representacions d'uns Pastorets que escenifiquen des de 1952 amb una gran participació de veïns del poble. El lloc de representació és la Societat Aliança Palmarenca, i el nom de l'espectacle, L'estel de Natzaret. Els responsables prometen un text propi, noves coreografies i cants en directe. A Esplugues tenen penjat el cartell d'«entrades exhaurides» per a les vuit representacions, que van començar el 19 de desembre i que acabaran aquest diumenge. 80 persones treballen des de fa deu anys en una adaptació del text de Folch i Torres, i dediquen el 10% de la recaptació a tasques solidàries. Enguany, la destinatària serà la Fundació Pare Manel, amb qui l'actor Pepe Rubianes col·laborava estretament.

A l'Hospitalet ofereixen cada any un espectacle diferent, i aquest toca una reinterpretació del text de Josep Maria Folch i Torres. Les representacions comencen avui i n'hi haurà deu fins al dia 24 de gener, totes al Centre Catòlic, a la rambla Just Oliveras. A Molins de Rei és la Joventut Catòlica la que escenifica cada any els Pastorets, dels quals es té constància des de 1879. Hi participen 60 actors, que recreen la versió que va escriure Frederic Soler, Pitarra. Cinc persones toquen música en directe i una dona és l'encarregada, cada any, de representar el personatge de Satanàs. A Olesa de Montserrat hi haurà, entre avui i el 17 de gener, sis representacions al Casal d'Olesa.

A Sant Boi els Pastorets es representen des de fa 27 anys, amb una versió pròpia a partir del text de Rafel Anglada i Josep Tàpias. El col·lectiu teatral Tripijoc n'oferirà cinc representacions, fins al 3 de gener a Cal Ninyo. És un escenari provisional mentre es reconstrueix el Centre Parroquial, conegut com el Centru, per als qui el consideren el seu local de tota la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.