Societat

El tercer sector genera 92.000 llocs de treball

El creixement del sector durant el 2016 va ser d’un 2,2%, per sota de la mitjana

La majoria de treballadors són dones

El tercer sector social català va donar feina a 92.000 persones el 2016, un 2,2 % més que el 2015, segons constata la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya en el seu Anuari del 2017.

El president de la Confederació, Joan Segarra, va explicar ahir les dades tot assegurant que aquest creixement de l’ocupació està per sota de la mitjana que presenta el mercat laboral català, que se situa en el 3,25%, i ho va justificar pel fet que el tercer sector no va destruir tanta ocupació durant la crisi com ho van fer altres àmbits de l’economia i que, per això, ara aquests presenten taxes de creixement superiors.

Una de les xifres que destaquen en l’Anuari és una “lleugera” disminució de la contractació indefinida, d’un 60% el 2015 a un 54% el 2016, tendència que es veu reforçada per un també “lleu” augment de la contractació a temps parcial, que passa d’un 53% el 2015 a un 56% el 2016. Pel president, aquests moviments al mercat laboral del tercer sector s’expliquen, en gran mesura, pel model de contractació que presenta l’administració pública, principal client d’aquestes entitats. Segarra va defensar que les entitats del tercer sector requereixen una major “estabilitat” per desenvolupar la seva activitat, cosa que permetria afavorir la contractació indefinida.

També segons l’Anuari, les entitats no lucratives que agrupa la Confederació, dedicades a prestar serveis d’atenció a persones, presenten una alta presència femenina, ja que un 74% dels professionals que les integren són dones. És per això que el president va catalogar el tercer sector com un àmbit de l’economia “molt femení” i va emfatitzar que la bretxa salarial entre dones i homes que treballen en aquest sector és del 3%, mentre que en el conjunt del mercat laboral català és del 26%.

La Confederació del Tercer Sector, que va ser creada el 1997, reuneix 20 socis directors, entre els quals hi ha federacions d’entitats i associacions empresarials sectorials, i 1.200 entitats de base.

CCOO retrata la pobresa en l’àmbit laboral

A Catalunya hi ha 383.000 persones en situació de pobresa tot i tenir una feina, la qual cosa representa un 12% de les persones treballadores. Això significa que tenen uns ingressos nets anuals per sota dels 10.054 euros; és a dir, uns 840 euros mensuals. És el que s’extreu d’un informe presentat ahir pel sindicat Comissions Obreres (CCOO), que també indica que la qualitat del treball ha empitjorat des del 2008 fins al 2016, el període analitzat en l’estudi. “La fase expansiva no es tradueix en millores estructurals”, va lamentar Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis del sindicat, en referència a la millora de les xifres de l’atur, que el 2016 va ser del 14,9%. Segons CCOO, la precarietat laboral s’expressa en les xifres de temporalitat i parcialitat. El treball temporal ha crescut un 3,2%, i la taxa de temporalitat en el conjunt del territori se situa en un 21,8%, més de set punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea. En la mateixa línia, la taxa de parcialitat s’ha elevat fins al 14,2%, mentre que el treball a temps complet ha caigut un 11%. L’informe destaca la diferència entre sexes, ja que la parcialitat afecta un 21,6% de les dones treballadores i un 7,8% dels homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia