La unitat de diagnòstic ràpid del Garraf va detectar més de 200 càncers el 2009

El servei del Consorci Sanitari del Garraf permet diagnosticar abans la malaltia sense hospitalització

El model de la unitat de diagnòstic ràpid (UDR) del Consorci Sanitari del Garraf és «únic a Catalunya» gràcies a la seva multidisciplinarietat; així, el servei està capacitat per detectar pràcticament totes les localitzacions de càncer. Segons explica el doctor Joaquim Torné, responsable de la unitat del Garraf, «aquest és un «tret diferencial» respecte a altres unitats de diagnòstic ràpid catalanes, entre les quals hi ha les de l'hospital de Bellvitge o la Vall d'Hebron, que només se centren a detectar els càncers més comuns. Les patologies que suposen més motius de consulta són les sospites de neoplàsia colorectal i de mama, seguides d'altres com ara anèmies, síndromes tòxiques o neoplàsies de pulmó.

Més usuaris

Els centres d'atenció primària, els serveis d'urgències dels hospitals Sant Camil i Sant Antoni i les consultes externes són els encarregats de derivar els pacients a la unitat. El 2008 aquest servei va atendre 700 persones, i el 2009, unes 800; anualment, augmenta un 20% el nombre d'usuaris.

Segons Torné, aquest increment es deu a la major informació que hi ha als centres d'atenció primària sobre la unitat. De cada quatre pacients que acudeixen a la UDR, a un li acaben diagnosticant càncer.

El responsable de la unitat, que és a l'hospital Sant Camil, explica que la detecció de la malaltia sense necessitat d'ingrés afavoreix els pacients, als quals es fan les proves necessàries sense que hagin de passar diverses nits fora de casa. Així, es descarta l'ingrés «en persones que tenen un estat general acceptable», que s'estalvien d'haver d'estar entre deu i quinze dies al centre abans de tenir els resultats mèdics.

Segons Torné, no ingressar evita el risc d'infeccions intrahospitalàries, i, a més, «afavoreix que tinguin més possibilitats de trobar llits les persones grans amb malalties cròniques», que necessiten atenció hospitalària. «La majoria de la gent està contenta pel fet de no haver d'ingressar. A la unitat no es triga més a fer un diagnòstic, sinó igual o menys que si el pacient estigués ingressat», diu el responsable de la unitat.

Un servei amb set professionals

La unitat de diagnòstic ràpid del Consorci Sanitari del Garraf disposa de set professionals i el suport de la resta d'especialistes i infermeres de l'organització. La col·laboració dels serveis centrals del consorci, com són radiologia, endoscòpia, anatomia patològica i altres especialitats, és essencial perquè la unitat funcioni. Els malalts i els familiars poden contactar amb els professionals per consultar dubtes, demanar consell o transmetre els seus neguits el temps que dura el procés de diagnòstic. La mitjana d'espera per a la primera visita s'estableix en 4,59 dies; si es comparen les xifres de la unitat de diagnòstic ràpid de la comarca amb les de l'hospital de Granollers, el centre pioner a Catalunya en aquest servei, el Garraf està per sobre en aspectes com ara la rapidesa en les primeres visites, així com el nivell d'adequació, a més d'aconseguir un estalvi d'ingrés superior, segons el consorci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.