el reportatge

Ribes restaura els gegants

La festa major de Sant Pau comença el cap de setmana amb el pregó, el correfoc i una trobada gegantera

atzavares per festa major. La ribetana Esther Villa, a l'esquerra de la imatge, és l'autora de la portada del programa de festa major. Una atzavara –present al camí de l'ermita– de la qual penja l'espardenya típica dels balls és la imatge que Villa ha emprat com a símbol de la festa.

Després de 30 anys sense un retoc, els gegants vells de Ribes, Pere i Paula, es passejaran amb una imatge renovada aquest cap de setmana, amb motiu de l'inici de la festa major de Sant Pau. Els dos gegants, construïts el 1952, lluiran noves perruques i vestuari; l'aspecte de Pere i Paula «havia canviat molt respecte a l'original» en els darrers anys, segons el representant de la comissió de festes, Josep Rius, que avança que la rehabilitació comportarà alguna sorpresa. Pere i Paula sortiran al carrer, en una trobada gegantera a la plaça de l'ermita en què també participaran les colles dels sis municipis del Garraf i de Pineda de Mar, diumenge a matí, després de l'anada infantil a Sant Pau, prevista per a les deu del matí.

La restauració dels gegants és la novetat principal d'una festa major en què també s'aposta per la «consolidació» de la cercavila infantil de l'anada a Sant Pau del mateix diumenge, i que permet que els més petits tinguin el seu propi apartat a la festa. Enguany, la cercavila incorpora un ball de pastorets que contribueix a «seguir la idea de donar relleu generacional a les colles» dels balls populars de Ribes, segons Josep Rius.

La programació de la festa major començarà dissabte, amb la presentació de la separata dedicada al periodista Eugeni Molero, escrita pels seus dos fills. L'acte tindrà lloc a les dotze del migdia, a la plaça del castell. A dos quarts de sis de la tarda, els timbalers recorreran el centre de Ribes per convidar els ciutadans al pregó, que serà a càrrec de Josep Mestre Planas, Peret de cal Boter, implicat en «l'activitat lúdica i emprenedora del municipi», segons va explicar la regidora de Cultura, Bàrbara Scuderi, en la presentació de la festa, dimarts. Mestre Planas llegirà el seu discurs a les set de la tarda, al saló de plens; mitja hora més tard començarà el correfoc, en què participaran els diables de Ribes, Roquetes, Tarragona i la Bisbal del Penedès, els dracs de Ribes, Vilanova i Sitges, i la dragona de les Roquetes.

Després del cap de setmana, la programació continuarà el divendres 22 de gener, a dos quarts de dotze de la nit, amb el concert Trakasound. Els grups ribetans EAP, Rimbombantes i Bugies, i els vilanovins Arkada i DJ Petit actuaran al pavelló de Ribes.La vigília de la festa, el diumenge 24 de gener, s'oferirà una cercavila dels balls infantils, a les un quart de dues de la tarda, i la cercavila dels balls populars, a dos quarts de sis de la tarda. A la mitjanit, ball de vigília amb Bulma i l'orquestra La Loca Histeria, al pavelló, amb entrada gratuïta. L'endemà, l'anada a Sant Pau, a tres quarts de deu del matí; la baixada, a les dotze del migdia, i l'exhibició dels balls populars i els versos, a tres quarts de dues de la tarda, a la plaça de la Vila, tornaran a protagonitzar la festa.

En la presentació dels actes, la regidora de Cultura va agrair especialment l'esforç de les colles, que enguany han assumit despeses de la seva butxaca perquè se celebri la festa major, el pressupost de la qual s'ha reduït un 3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.