Societat

cultura

guerra per la llengua

El ministre d’Educació diu que “l’únic risc” que tenen els parlants d’aranès són les allaus

Íñigo Méndez de Vigo assegura que tenen els seus drets “ben garantits” tot i la sentència del TC que anul·la la consideració de preferent a la Val d’Aran

El ministre d’Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dimarts que els drets dels parlants d’aranès estan “ben garantits” i ha afegit que l’únic risc que tenen, després de nevar dos dies, és que es produeixi alguna allau.

“Ull a les allaus, que són perilloses!”, ha afirmat el ministre en resposta a una pregunta de la senadora d’ERC, Anna Azamar, sobre les accions del govern espanyol per garantir els drets dels parlants d’aranès-

Així, ha recordat la recent sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat la consideració de preferent que la llei del 2010 del Parlament atorgava a l’ús de l’occità a la Val d’Aran davant del castellà i el català, ja que la cooficialitat “ha d’estar subjecta a equilibri”.

En tot cas, una llei del Parlament de Catalunya del 2015 protegeix la identitat i la cultura aranesa, en la qual es reconeix la realitat nacional occitana de la Vall d’Aran, “únic territori que té reconegut el dret de decidir el seu futur”, ha puntualitzat el ministre.

La senadora d’ERC ha considerat que els parlants d’aranès tenen menys drets que els parlants d’altres llengües, perquè no poden usar-la en tots els àmbits, com en presentar la declaració de la renda, i ha assegurat que “els diferents governs del PP i el PSOE han ignorat la llengua occitana”.

Segons el seu parer, el govern espanyol “s’atrinxera” en la castellanització de l’estat i es nega a construir un espai de convivència amb les altres llengües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia