Més medicina, menys burocràcia

Els facultatius i administratius es preparen per al nou sistema. Menys paper, menys temps dedicat a la burocràcia, menys estones d'espera per als pacients i més control i seguretat sobre la presa dels medicaments són alguns dels avantatges de la recepta electrònica

Al SAP Reus-Altebrat es va fer una prova pilot en què els facultatius van actuar de termòmetre sobre la implantació del sistema al Camp de Tarragona, perquè van poder detectar incidències amb l'objectiu de resoldre-les. Un cop superades, els doctors Ramon Segarra i Marta Baldrich s'estan ocupant de la implantació de la recepta als centres de l'ICS del Camp de Tarragona i de la formació del personal d'aquesta àrea. Es fa de manera progressiva: allà on les farmàcies estan preparades per atendre pacients que hi podrien arribar amb el nou tipus de recepta, fan la formació dels metges de l'àrea bàsica i, de manera coordinada amb el Col·legi de Metges, se'ls entrega la signatura electrònica, necessària per poder fer la prescripció.

Ramon Segarra detalla que cal diferenciar entre la prescripció, que és la pauta de tractament amb el detall de les dosis que el metge dóna al pacient, i la recepta electrònica, que és el full amb tota la informació necessària tant per al pacient com per al farmacèutic. Un cop el pacient és diagnosticat pel metge de família, aquest accedeix al sistema de gestió de casos en què hi ha la història del pacient i tot allò que li ha estat receptat, i d'aquí pot accedir al sistema informàtic de recepta electrònica (SIRE), que en primer lloc ha de llegir la signatura electrònica del metge. Aquest ha d'introduir quin fàrmac ha de prendre l'usuari, amb la data d'inici i final del tractament i la durada, la posologia i la freqüència. En aquesta pantalla, el metge també pot veure tots els detalls dels medicaments receptats anteriorment, així com saber si ja han estat dispensats per la farmàcia, de manera que «es pot tenir un control més exhaustiu dels medicaments i del pacient», diu Segarra.

El mateix sistema emet un missatge d'error quan el medicament ja ha estat receptat i el tractament no s'ha acabat, de manera que «s'eviten duplicitats». Però, a més, «el sistema calcula quantes caixes calen per complir la pauta exacta de tractament marcada en funció de quantes pastilles té la caixa».

La prescripció es redueix ara a un sol full, en el qual l'usuari té tota la informació útil sobre la presa del medicament i en el qual figura el codi de barres que llegiran a la farmàcia. Automàticament, el sistema operatiu li detalla al farmacèutic tota la informació necessària, com ara les dades del pacient, els medicaments i les característiques (com prendre'l i la durada del tractament). La idea és «poder anar a qualsevol farmàcia amb aquest paper», diu Segarra.

Però, a més, si el pacient el perd, pot acudir al taulell d'administració del CAP, i allà li'n poden donar una còpia, i així s'estalvia tornar a demanar hora al metge perquè li faci la recepta necessària. Es redueix, doncs, la tasca burocràtica del metge. Però no només hauran de dedicar menys temps a aquest efecte, també se'ls reduirà «significativament» el temps que triguen a fer la prescripció, imprimir el talonari de receptes i signar-les una per una, la qual cosa farà que el pacient no surti «carregat de papers». A més a més, si fins ara calia esperar l'inspector per a la validació d'unes receptes determinades, «des de la gestió del SIRE, es valida i la farmàcia ho llegeix a través del codi de barres».

Prova pilot en una residència de Reus

Instaurar la recepta electrònica és complex i, per això, per ara, només es fa en centres d'atenció primària. Malgrat això, el Departament de Salut vol, més a llarg termini, estendre l'aplicació a d'altres centres sanitaris i sociosanitaris, com ara hospitals i residències de gent gran, que són, a la pràctica, els que més es beneficiaran de la recepta electrònica. De fet, a la demarcació de Tarragona ja s'ha fet una prova pilot a la residència de Reus Verge de Lourdes per poder integrar els seus residents com a part del circuit. A més, demà és previst que es formin els professionals del centre d'atenció continuada de la Selva del Camp, al Baix Camp, i se'ls lliuri la signatura electrònica perquè es puguin incorporar al sistema. Aquest tipus de centres d'urgències són els propers en què s'implantarà la recepta sense paper.

A tot Catalunya, el 2010

La regió sanitària de les Terres de l'Ebre i la de Girona van ser les pioneres a implantar el nou sistema de recepta ara fa un any i després que des del 2006 es va fer una prova pilot a l'àrea bàsica de salut (ABS) de Tortosa i Jesús i a l'ABS d'Ulldecona i la Sénia, a les Terres de l'Ebre i també a les ABS de Salt i de la Bisbal d'Empordà, a Girona. Segons va anunciar la consellera de Salut, Marina Geli, la implantació serà un fet a tot Catalunya al llarg d'aquest any, ja que és més complex en l'àrea metropolitana de Barcelona, on tot i que començarà la implantació el mes d'abril que ve, no es preveu que s'acabarà fins al novembre. No obstant això, serà uns mesos més tard, abans de l'estiu del 2010, quan s'estarà en disposició de prescriure i dispensar electrònicament arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Diputació continua amb el desplegament de la fibra òptica al territori

girona

El Govern aprova el conveni per millorar la connectivitat de l’AP-7 i l’AP-2

Barcelona

Simulacre de descarrilament d’un tren d’alta velocitat a l’estació Figueres-Vilafant

FIGUERES
Medi ambient

Es registra un terratrèmol de magnitud 4,1 als Alts Pirineus

Lleida
societat

El pastisser Oriol Balaguer es farà càrrec de la històrica confiteria Sans

la Bisbal d’empordà
OLOT

Obren un punt de documentació del Parc Natural de la Garrotxa a l’Espai Cràter

OLOT

En marxa l’aparcament tancat per a bicicletes al costat de l’estació

girona

Conveni per millorar les connexions amb Girona Nord, Sud i a la C-35 a Maçanet

girona
Infraestructures i Serveis

Adjudicada la redacció del projecte de nou col·lector d’aigües a la Part Baixa

Tarragona