Salut

L’hospital de Palamós facilita trasplantaments de cèl·lules mare

El centre hospitalari col·labora des de fa dues dècades en el programa cooperatiu Concordia, que ha permès contribuir en 27 trasplantaments

L’hospital de Palamós ha facilitat 27 trasplantaments de cèl·lules mare a través de donacions de sang de cordó umbilical (SCU), un projecte iniciat ara fa dues dècades en el marc del programa cooperatiu Concordia. En aquest temps, l’hospital ha enviat més de 2.800 unitats de cordó umbilical que han permès fer trasplantaments als Estats Units, Colòmbia, el Regne Unit, França, Turquia, l’Estat espanyol, Grècia o Austràlia. Onze d’aquestes operacions s’han fet a persones menors d’edat. Aquests trasplantaments han ajudat gairebé una trentena de persones afectades d’alguna malaltia de la sang que no tenien cap alternativa de tractament.

En relació amb l’activitat del programa, aquest 2018 l’hospital de Palamós és el número 14 pel que fa al nombre d’obtencions –el 3% del total– i el número 10 pel que fa a les unitats criopreservades per a trasplantament –el 4% del total–. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) és qui s’encarrega de la criopreservació, el control de qualitat, l’emmagatzematge i la distribució per racionalitzar la investigació i l’eficàcia en els trasplantaments.

Les reserves de què disposa el programa són de més de 20.000 unitats de SCU d’alta qualitat, que estan disponibles. Fins ara, 2.000 unitats procedents del Banc de Cordó del BST han estat trasplantades en una trentena de països.

Projecte Concordia

El programa Concordia és una iniciativa de cooperació interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical, en què hi ha 58 maternitats adherides. Perquè les donacions siguin possibles cal fer tota una feina prèvia. Concordia és un programa cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical (SCU), que es basa en una relació de confiança entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i els departaments de Salut d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol i el Principat d’Andorra.

Una altra de les iniciatives que s’han impulsat des de l’hospital de Palamós i Palamós Gent Gran ha estat la implementació l’estiu del 2018 d’un programa per a la donació de còrnies, conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que permet garantir el dret a la donació de teixits al final de la vida.

LA XIFRA

14
L’hospital
és el catorzè en relació amb el nombre d’obtencions de donacions de cordó umbilical en el programa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia