Salut

Les imatges d’un gran batec

referència

L’hospital de Palamós és l’únic centre comarcal de Girona que fa l’ecografia cardíaca transesofàgica

Forma part d’un projecte de millora de cardiologia iniciat el 2011

Es culmina un procés de renovació que va començar el 2011

L’hospital de Palamós s’ha convertit en un dels centres sanitaris gironins capdavanters en proves cardíaques no invasives, especialment des de la posada en marxa del servei de cardiologia de l’ecografia cardíaca transesofàgica (ETE). Un ambiciós projecte de modernització que es va iniciar amb el pla de renovació del servei de cardiologia, iniciat el 2011, i que l’ha convertit en l’únic centre comarcal gironí que porta a terme l’ecografia cardíaca transesofàgica. Des que es va implantar la prova, i fins a finals de novembre, s’han fet 104 d’aquestes proves –98 de pacients ambulatoris i 6 de pacients ingressats–. Aquesta permet veure amb més precisió com funcionen les vàlvules cardíaques, les dimensions, la forma i el moviment del cor i de l’aorta.

El cardiòleg Moisés Barrantes, cap del servei, explica que aquesta és “una prova de gran utilitat per al diagnòstic de diverses patologies cardíaques”. Igual que l’ecografia cardíaca convencional, l’ecocardiografia transesofàgica utilitza ones sonores per produir una imatge del cor i veure com funciona. Però, a diferència d’aquesta, les ones sonores s’envien a través d’un tub que s’introdueix per la boca i la gola, fins a arribar a l’esòfag. Actualment, l’equip està compost per tres metges, Moisés Barrantes, Juan Carlos Sevilla i David Minchola. Tots junts atenen pacients cardiològics ingressats a planta, en consulta ambulatòria i donen suport a la resta de serveis de l’hospital i urgències.

La directora assistencial dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Anna Ribera, destaca que amb aquest procés “es completa el conjunt de proves no invasives en cardiologia que es poden realitzar en un hospital comarcal i culmina un procés de renovació del servei de cardiologia, iniciat el 2011”. Aquest procés de modernització, pel que fa a tecnologia i gestió, l’ha portat a ser el segon hospital de la demarcació amb més volum de visites i el que té menor temps de llista d’espera, que ara és menor de 15 dies de mitjana.

Tecnologia capdavantera

L’ecografia cardíaca transesofàgica permet veure al detall les dimensions, la forma i el moviment del cor i la condició de l’aorta, que és el principal vas sanguini que surt del cor i que alimenta l’organisme. També pot mostrar com funcionen les vàlvules cardíaques i el flux sanguini pel cor.

Aquest estudi sovint es fa quan no és possible obtenir una imatge clara del cor amb una ecografia cardíaca convencional, i també reverteix en una millora al pacient que fins ara s’havia de desplaçar fins a Girona per a realitzar aquesta prova.

A l’hospital de Palamós, a banda d’aquesta prova, se’n porten a terme d’altres, com ara les d’esforç convencional i l’ecocardiograma d’estrès farmacològic, per a aquells que no poden fer aquestes proves d’esforç; la Holter (gravadora) ECG de 24 i 48 hores per a la detecció d’arrítmies; la prova de la taula basculant, per a l’estudi de les pèrdues de coneixement; i l’eco-Dúplex caròtid, per als ictus. A tot això, cal afegir-hi les proves que fan conjuntament amb el Servei de Diagnòstic per la Imatge com ara: tomografia computada (TC), per als estudis angiogràfics de l’aorta, els estudis TC cardíac preablació (pretractament) d’arrítmies i l’àngio-TC coronària. Aquesta última, tant per a malalts ambulatoris com d’urgències.

Fins al 2011, el servei realitzava consultes, ecografies cardíaques bàsiques, proves d’esforç i Holter de 24 h. És precisament aquest any quan es comença a ampliar la cartera de proves i els procediments: cardioversions elèctriques programades per al tractament d’arrítmies cardíaques i la prova de la taula basculant, per a l’estudi diagnòstic i pronòstic de pacients amb cardiopatia isquèmica, una de les malalties més prevalents entre les patologies cardiològiques. El 2012 es va crear la unitat de dolor toràcic, una unitat funcional situada a urgències i on es deriven els pacients amb dolor toràcic agut i sospita de síndrome coronari agut o angina de pit. El desembre del 2017, es va posar en funcionament la unitat de lípids i risc cardiovascular, per a pacients amb dislipèmies familiars o de difícil control i seguiment.

Finalment, el 2018 la prestació de serveis es va ampliar amb l’adquisició d’un nou ecògraf que permet realitzar tècniques avançades d’ecocardiografia i la ja citada ecocardiografia transesofàgica, que completa la cartera de proves no invasives. A més a més, aquest últim any es treballa conjuntament amb el Servei de Diagnòstic per la Imatge per realitzar altres proves cardiològiques, com ara els estudis angiogràfics por tomografia de l’aorta i les coronàries i, en el curt termini, es realitzarà la ressonància del cor. Tot això permetrà un millor diagnòstic i tractament de la patologia cardíaca.

“El més important és la prevenció i no esperar a tenir la malaltia”

J.T
Què s’ha de fer per assolir una bona salut cardiovascular?
El que és important sempre és la prevenció; és a dir, no s’ha d’esperar a tenir la malaltia. Pel que fa referència a la salut cardiovascular això vol dir fer una vida sana. És important una alimentació equilibrada, com ara la dieta mediterrània, i fer esport, mínim 30 minuts al dia un mínim de tres vegades a la setmana.
Què és el que s’ha d’evitar?
Els hàbits tòxics, com ara les begudes alcohòliques o el tabac. Amb això estarem treballant la prevenció per tenir una bona salut cardiovascular. I tenir una bona salut cardiovascular implica tenir una millor qualitat de vida i això ens porta a una millora de la supervivència. Pensi que amb totes les tècniques de les quals disposem i els tractaments, el que s’ha aconseguit és allargar la supervivència El que no s’ha de fer, doncs, és esperar a tenir la malaltia.
Què és una ecografia cardíaca transesofàgica?
És una tècnica diagnòstica de la imatge que fa servir com a eina els ultrasons, en aquest cas per veure el cor. Ara mateix, aquesta tècnica no està disponible en qualsevol hospital, a diferència de la que es fa a través del tòrax. L’ecografia cardíaca transesofàgica era la darrera tècnica específica que ens faltava a l’hospital de Palamós.
Què és el que volen veure?
L’estructura i la funció del cor. I amb aquesta observació podrem fer un millor diagnòstic de les patologies cardíaques, orientar el tractament i, un tema molt important, estalviar el desplaçament a un altre hospital Amb aquesta tècnica, com he dit ja més específica, mirem el cor des d’un altre accés, en aquest cas a través de l’esòfag, que és un tub muscular elàstic, just al darrere del cor, amb el qual té un estret contacte. Amb la nostra sonda a l’esòfag tenim una visió propera d’un o dos centímetres. Això ens permet obtenir una imatge d’altíssima resolució, d’uns 1.080 a 1.200 píxels. Amb l’altra tècnica, l’ecografia transtoràcica, on el veiem des de fora, des de la paret toràcica, ens acostem de 10 a 13 centímetres. En tot cas, són dues tècniques complementàries.
Aquesta és una aposta de l’hospital?
Sí, l’hospital ha fet una inversió a cardiologia en l’estudi de les arrítmies cardíaques; es van modernitzar les proves d’esforç i, dins d’aquest pla, es va incloure poder fer l’ecografia cardíaca transesofàgica. Pensi que, en tractar-se d’un hospital comarcal, des de cardiologia només podem abordar aquelles proves que no siguin invasives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró