HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL

A punt per encarar el futur

El centre, amb les obres de reforma i ampliació que s'hi van fer, està implantant les noves tecnologies per no quedar enrere

La població de referència de l'hospital de Campdevànol és la de la comarca del Ripollès, d'uns 26.500 habitants. Una de les característiques de la població de la comarca és que ha envellit molt: més d'un 20% són persones més grans de 75 anys. Per tant, la quantitat de recursos assistencials que es destinen a aquest sector de la població és més gran que en altres comarques. Així, l'hospital, a més de gestionar l'atenció al pacient agut (té 45 llits per a aquests usuaris), també ofereix serveis assistencials sociosanitaris. En aquest sentit, i en el marc de les obres d'ampliació i reforma que es van iniciar el 2004 i que es van inaugurar el 2008, una de les àrees que van experimentar millores importants va ser la sociosanitària. Els espais antics no eren adequats per atendre la gent gran. Si bé el nombre de pacients sociosanitaris que s'atenen a l'hospital en règim d'internament és baix (uns 150 a l'any), n'hi ha que estan molt de temps (fins a dos anys) ingressats. Arran de la reforma, les habitacions d'aquesta àrea són àmplies, tenen banys adaptats i disposen d'una gran sala d'estar comunitària.

Aquestes obres van incrementar la superfície de l'hospital d'un 30% i totes les àrees es van veure afectades per la reforma. Així, l'àrea quirúrgica es va fer tota nova i va passar de tenir dues sales d'operacions –una de les quals era vella i es feia servir poc– a tenir-ne tres de ben equipades. Es va construir una sala de rehabilitació molt ben dotada. Abans de fer-hi la reforma, es va implantar el programa de cirurgia major ambulatòria (CMA), que no requereix ingrés. Com a conseqüència d'això, el 80% de les intervencions que es fan a l'hospital es duen a terme per mitjà d'aquest programa. L'àrea d'urgències ha registrat una millora notable arran de l'ampliació de l'espai: de 100 m² es va passar a prop de 400m². El nombre de boxs també ha crescut, de quatre a set.

Els responsables de l'hospital, conscients de les limitacions del centre quant a recursos, fa temps que estableix aliances amb altres centres, com ara el de Vic i el d'Olot. Un acord amb l'hospital de Vic ha permès que un 80% del nombre total de malalts de càncer de la comarca que han de seguir un tractament de quimioteràpia puguin fer-ho al seu hospital de referència.

ACTIVITAT 2008

Altes hospitalàries
2.062
Estada mitjana
6,2 dies
Intervencions urgents
166
Operacions programades
248
Cirurgia major ambulatòria (CMA)
970 operacions
Parts
168
Consultes externes
Primeres visites: 12.802
Visites successives: 19.510
Urgències
12.649
Hospital de dia
Sessions: 673
Joan Grané. / DIRECTOR GERENT DE LA FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL

«Tenim menys pressió assistencial»

Aquest és un hospital familiar, oi?
–«Això és el que intentem. La voluntat és que sigui un hospital proper, amable. Nosaltres juguem amb avantatge respecte d'altres hospitals comarcals de la regió sanitària de Girona, perquè no tenim la pressió assistencial que tenen els altres. Per posar un exemple: diàriament atenem entre 35 i 40 urgències i, a l'estiu, arribem a les 60, unes quantitats molt inferiors a les d'altres centres hospitalaris. Per tant, el ritme de feina és diferent i el temps que pots dedicar a cada pacient, també. Això sí, també s'ha de tenir en compte que no disposem de la plantilla d'altres comarcals. La plantilla de tots els serveis que gestionem és de 230 persones.»
–Els usuaris noten aquesta atenció més propera?
–«Les últimes enquestes de salut que s'han fet entre la població sobre el nivell de satisfacció, en relació als 58 hospitals de la xarxa pública de Catalunya, donen bons resultats: el 2006 estàvem en el lloc número 23 i ara, en el número quatre. Segur, però, que en aquests resultats ha influït el fet que els darrers anys hem dut a terme millores tant a nivell estructural com assistencial Hem endreçat l'hospital. Pel que fa a centres d'atenció primària de Catalunya, estem entre els deu primers. Ara fa poc vam fer una enquesta de satisfacció del personal que treballa a l'hospital, en la qual els professionals es mostraven més satisfets que en la que vam fer el 2006. Si la puntuació màxima era d'un 5, estem a un 4,1. El 2006 els resultats van ser del 3,8.»
–Quins projectes de futur tenen?
–«Com a centre assistencial, a banda de gestionar l'atenció al pacient agut, també oferim atenció sociosanitària. Tenim 22 llits de llarga estada i 12 llits de convalescència. Un dels objectius que estan inclosos en el darrer pla estratègic que hem elaborat, i que abraça el període 2010-2012, és que voldríem entrar en la gestió del tema social, desenvolupar més tasques en el món de la dependència, és a dir, portar la gestió de les residències geriàtriques que hi ha a la comarca. Actualment n'hi ha a Campdevànol, Ribes, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.»

Història clínica informatitzada i imatge digital

L'organització té, des d'ara fa dos anys, la història clínica informatitzada. Ara, a més, s'està treballant per integrar la imatge mèdica en la història clínica. En aquest sentit, des de l'abril del 2008 no es fa cap radiografia amb el mètode tradicional, sinó que tot està digitalitzat. Es va començar a treballar en el projecte el 2004 i el 2008 ja es va implantar. Els centres d'atenció primària de l'organització també poden accedir a aquesta informació. Amb les reformes estructurals que s'han dut a terme en el centre hospitalari juntament amb canvis de caire intern, han impulsat, segons la mateixa direcció, un hospital propi del segle XX cap a un hospital del segle XXI. El centre està immers en un procés de modernització en què hi ha, a curt, mitjà i llarg termini, diversos projectes a la vista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més recursos a les ADF del Vallès pel risc d’incendis provocats per la sequera

Terrassa
enogastronomia

IV Ruta Gastronòmica DO Penedès a Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú
Gael Rodríguez
Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

Portbou

La regla, el tabú menstrual

Barcelona
educació

Torna la lluita al carrer i a l’aula

Barcelona
La crònica

Mutilats inesquinçables

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Mataró
SALUT

El programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil es posa en marxa a 35 municipis

BARCELONA

La malaltia que callen

Barcelona