Salut

Un virus amb “potencial de pandèmia”

OMS Demana al món que hi estigui preparat, tot i que creu que “és massa aviat” per declarar-la CRISI A Itàlia han mort set persones i a les Canàries hi ha un nou cas positiu; la UE, per la seva banda, fa una crida a no tancar fronteres unilateralment

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el coronavirus té “potencial de pandèmia”, però que “encara és aviat” per declarar-la. L’organització veu “molt preocupant” l’augment sobtat del nombre de casos a Itàlia, l’Iran i Corea del Sud, però ha insistit que això no implica que el brot sigui una pandèmia. “És un concepte que s’utilitza quan és probable que hi estigui exposada tota la població mundial ”, segons el director d’Emergències, Michael Ryan. Alhora reconeix que, científicament, encara no entenen prou com es transmet. L’OMS elogia el que està fent el govern de Pequín. El seu enviat especial, Bruce Aylward, ha confirmat que la reducció del nombre de casos és real: “Podem dir amb confiança que està baixant de veritat.” I hi afegia que la gestió xinesa “ha evitat centenars de milers de casos”. Malgrat això, considera que “cal treballar amb rapidesa” i que “el món no s’ho ha pres prou seriosament”.

Plans d’urgència

Cal estar vigilants i prendre mesures coordinades i proporcionades, escoltar els científics i evitar que el pànic s’escampi. Davant la declaració dels primers casos en territori europeu durant el cap de setmana, la Comissió Europea va fer ahir aquestes peticions als estats membres, mentre prepara plans d’emergència per si el panorama empitjora. L’executiu comunitari va assenyalar que no es donen les condicions per tancar fronteres, després que el cap de setmana Àustria ho fes durant unes hores per la situació a Itàlia, i va recordar que l’Organització Mundial de la Salut no recomana prendre mesures contra la lliure circulació de ciutadans, conscients del greu impacte que això tindria en l’economia. La mesura només s’ha pres amb motiu d’alertes terroristes fins ara. El comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenarcic, considera que “l’impacte econòmic dependrà de la durada i l’amplitud del fenomen”.

La UE va anunciar ahir que mobilitza un paquet de 230 milions per combatre la crisi, destinats a la indústria farmacèutica per buscar una vacuna, i més de la meitat, en resposta a la crida fa dies de l’OMS, per enfortir els sistemes de salut dels països més vulnerables, potencials focus d’expansió. A Europa, tots els ulls estan posats en Itàlia, que amb els d’ahir ja comptabilitza set morts i 242 infectats al nord del país, amb les regions de la Llombardia i el Vèneto com a epicentres de la crisi. Onze poblacions considerades el focus, amb 50.000 persones, continuen confinades per una crisi que colpeja tres grans ciutats: Torí, Milà i Venècia, on s’han suspès actes i s’han tancat escoles.

Un nou cas a Canàries

El Ministeri de Sanitat espanyol reunirà avui les comunitats autònomes per analitzar conjuntament la situació i estudiar mesures de prevenció. El ministre Salvador Illa va reunir ahir la comissió estatal de seguiment i posteriorment va explicar: “En les últimes hores hem analitzat nou casos sospitosos i tots han estat descartats.” Unes hores més tard, poc desprès de les onze de la nit, els fets van desmentir aquestes paraules quan fonts del govern canari van confirmar l’existència d’un segon cas positiu a Canàries. Es tracta d’un metge italià que era de vacances al sud de Tenerife i que procedia de la Llombardia. Aquest és el tercer cas de coronavirus confirmat a l’Estat i el segon a les Canàries després que un ciutadà alemany fos ingressat a La Gomera i esdevingués la primera persona infectada a l’Estat

A la Xina, el balanç ja voreja els 2.600 morts entre els 77.150 afectats diagnosticats. Ara bé, el nombre de nous contagis s’ha reduït, però la situació continua sent molt greu, especialment a Wuhan, on ahir van morir 52 persones més que el dia anterior. La ciutat, d’11 milions d’habitants, continua segellada, i tot i que ahir les autoritats locals van dir que permetrien sortir-ne als que no estan en quarantena, el govern es va retractar posteriorment.

Nous països afectats

La Xina continua concentrant el 99% dels contagiats, tot i que el virus ja s’estén per 30 països i ahir es va detectar per primer cop a Oman, Bahrain, l’Afganistan, Kuwait i l’Iraq. Corea del Sud, segon focus més important de la malaltia, va informar ahir de 231 nous casos. Supera així els 800 i ja compta vuit víctimes mortals, mentre creix la intranquil·litat a la ciutat de Daegu, on es concentra el 75% de la infecció, en un hospital i entre els membres d’una secta.

L’expansió a l’Iran preocupa i es concentra a la ciutat santa de Qom, on se celebren festivitats religioses multitudinàries. El nombre de contagis podria superar el mig centenar, segons una agència semioficial de notícies. S’ampliaria així el balanç oficial, de dotze casos. L’OMS hi va enviar ahir un equip científic.

LES FRASES

L’impacte sobre l’economia dependrà de la durada i l’amplitud del fenomen
Janez Lenarcic
COMISSARI DE GESTIÓ DE CRISIS DE LA Unió europea
Cal treballar ràpid. La comunitat internacional encara no està mentalitzada
Bruce Aylward
EMISSARI DE L’oms A la XINA

Les borses pateixen i l’or puja

L’expansió del coronavirus a Europa va agafar els mercats tancats divendres, però l’inici de la setmana ha reflectit el clima d’incertesa que genera entre els inversors. Arreu del continent les borses van davallar fortament, especialment la de Milà, amb un 6%. Un mica menys ho feien Londres (3,34 %) i Frankfurt (4,01%). La caiguda de l’espanyola va ser del 4,07%, la pitjor davallada des del referèndum del Brexit. Menys càstig van rebre les borses asiàtiques, amb una caiguda de l’1,79% a Hong Kong i amb el parquet japonès tancat perquè era dia festiu. L’aparició del virus a Europa intranquil·litza els mercats, que ahir van acudir a actius refugi com ara l’or i el deute sobirà, excepte l’italià, significativament afectat. Els sectors més perjudicats van ser els valors relacionats amb el turisme, transport i matèries primeres com ara el petroli. Per contra, l’or va pujar un 2% i tocava el seu màxim des del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA