Salut

“Virus amb data de caducitat”

La Xina afirma que estarà sota control a l’abril

Pequín proposa a Corea del Sud i el Japó treballar junts per minimitzar l’impacte de la malaltia

L’epidèmia perjudicarà el creixement del PIB

La Comissió Nacional de Salut de la Xina va assegurar ahir que el coronavirus estarà sota control a finals d’abril. “La Xina confia tenir el brot sota control, en termes generals, a finals d’abril”, va assegurar el prestigiós pneumòleg Zhong Nanshan, cap de l’equip d’experts mèdics d’aquesta comissió, en una roda de premsa. Zhong va assegurar que malgrat que hi va haver un gran brot a Wuhan, la propagació a les altres ciutats xineses no ha estat massiva i, per tant, preveien que en menys de dos mesos podrien tenir controlada la situació.

En l’àmbit governamental, el ministre d’Afers Estrangers xinès, Wang Yi, va demanar als seus homòlegs sud-coreans i japonesos treballar conjuntament per minimitzar l’impacte del Covid-19 en els àmbits comercials i econòmics bilaterals. Wang va suggerir al ministre d’Afers Estrangers de Corea del Sud, Kang Kyung-wa, que els dos països haurien d’ajudar les indústries i empreses afectades a superar les dificultats actuals i a mantenir l’estabilitat de les seves cadenes industrials i les cadenes de subministrament, així com impulsar una major cooperació. Per la seva banda, amb el seu homòleg japonès, Toshimitsu Motegi, Wang va convenir que mantenir la cooperació econòmica i comercial normal entre la Xina i el Japó constituiria una contribució important a l’estabilitat i el desenvolupament econòmic del món. A més, van confirmar la visita del president xinès, Xi Jinping, al Japó per a l’abril.

El brot de coronavirus perjudicarà el creixement del producte interior brut (PIB) de tot el planeta ja que la Xina representa el 15,4% dels productes i serveis mundials produïts. Només a Wuhan hi ha més de 500 fàbriques, principalment de productes d’electrònica de consum, peces de vestir i tèxtils, així com acer i aliatges, que s’han vist obligades a tancar o alentir-se a causa de les quarantenes decretades pel govern. Aquesta preocupació per l’alentiment de l’economia i del consum ha portat fins i tot el governador del Banc Popular de la Xina a considerar una baixada dels tipus d’interès per primera vegada en cinc anys.

La majoria de les empreses europees que operen al gegant asiàtic preveuen caigudes importants d’ingressos en el primer semestre de l’any, segons una enquesta de la Cambra de Comerç de la Unió Europea a la Xina. Una quarta part de les companyies esperen que els seus ingressos baixin més d’un 20%. La meitat dels empresaris enquestats van afirmar que planegen rebaixar els seus objectius anuals, mentre que un 56% van assegurar que la crisi provocada pel virus havia causat una baixada del seu producte o servei.

L’única conseqüència positiva de l’epidèmia ha estat que les emissions de diòxid de carboni d’aquest país s’han reduït en 100 milions de tones mètriques des del gener, segons un estudi de l’associació Carbon Brief.

Escoles tancades al Japó

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va recomanar ahir el tancament temporal de tots els centres d’ensenyament de primària i secundària del país durant tot el mes de març per combatre la malaltia, i avançar així el final del període escolar i les vacances de primavera. Abe, que secunda les mesures imposades a Osaka i la prefectura de Hokkaido, ha afirmat que amb la seva decisió el que vol és “prevenir el possible risc de contagi a gran escala en llocs on tant alumnes com mestres passen moltes hores diàriament”. Actes com la fira Foodex, teatres, cinemes, manifestacions esportives i altres espectacles han estat cancel·lats seguint les consignes del govern.

LES XIFRES

20
per cent
menys d’ingressos és el que una quarta part de les empreses de la UE preveuen a causa del coronavirus.
56
per cent
dels empresaris enquestats diuen que la crisi causada pel virus ha causat una baixada del seu producte.

Respostes als interrogants del Covid-19

Un estudi epidemiològic publicat pel Centre Xinès de Control i Prevenció de Malalties assegura que un terç de les víctimes del coronavirus són pacients sense patologies prèvies i un de cada cinc són menors de 60 anys, desmentint certes informacions que asseguraven que només era mortal en persones grans.

Per grups d’edat, el Covid-19 pràcticament no afecta infants ni adolescents i la franja d’edat més afectada és la d’entre 40 i 70 anys. El 50% dels decessos són de pacients de més de 70 anys i el 19% de pacients d’entre 20 i 60. En infants no s’ha detectat cap mort i en adolescents només se n’ha registrat una. El fet que els menors de 20 anys tinguin un risc molt petit de contraure la malaltia i de morir és un dels interrogants que ha posat sobre la taula aquest estudi, que recull casos fins al 11 de febrer.

Una altra de les incògnites és per què gairebé dues de cada tres morts per la malaltia són d’homes; l’estudi assenyala que els homes xinesos fumen considerablement més que les dones i, per tant, serien més propensos a tenir complicacions respiratòries greus. Entre els casos confirmats, el 81% s’han qualificat com a lleus perquè no han arribat a desenvolupar pneumònia o només una pneumònia lleu; un 14% han estat casos greus, amb dificultats per respirar com a símptoma principal, i un 5% han estat crítics, amb insuficiència respiratòria o disfunció multiorgànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC