Salut

Berlín comença a dir adeu al dogma de l’austeritat

Merkel dona prioritat al combat del coronavirus davant l’estabilitat pressupostària

Avisa que fins a un 70% dels alemanys es podrien contagiar

Anuncia un pla de xoc per reactivar l’economia

En temps de “crisis extraordinàries”, cal recórrer a “mitjans extraordinaris”; el coronavirus “pot arribar a contagiar entre un 60% i un 70% dels alemanys” i, tot i que bona part d’aquests seran infeccions lleus o molt lleus, ara mateix no hi ha “teràpies ni vacunes” per aturar-ho; l’única solució és “guanyar temps”, contenir-ne l’expansió i establir els “mecanismes necessaris” per pal·liar-ne els efectes.

Amb aquestes receptes, Angela Merkel va oferir ahir una roda de premsa d’una hora i quart convocada per explicar els resultats de la videoconferència dels líders de la UE, la nit abans. Feia dies que als mitjans alemanys es parlava d’una cancellera “absent” davant la crisi del Covid-19. Merkel va considerar arribat el moment de comparèixer. I ho va fer amb aquest doble missatge, a escala interna i també europea: el Pacte d’Estabilitat i Creixement de la UE preveu “una certa flexibilitat”. Això afecta tant països com Itàlia, “que té tota la nostra solidaritat”, com la mateixa Alemanya.

No es pot preveure com acabarà afectant l’epidèmia el pressupost de l’estat. Ni tampoc què passarà amb l’objectiu del dèficit zero, principi màxim per a successius governs de la cancellera. “Farem el que calgui”, va insistir Merkel, en una frase que recordava la que va pronunciar el 2012 l’aleshores president del Banc Central Europeu (BCE), l’italià Mario Draghi, quan semblava que l’euro s’enfonsava.

Alemanya té uns 1.300 contagis confirmats i tres víctimes mortals. En cost humà, la primera economia europea se’n surt millor que altres països. Això s’atribueix a l’aïllament a temps dels afectats.

Però aquesta situació pot canviar. La sanitat pública alemanya es pot veure igual de desbordada que la d’altres socis europeus. I les mesures adoptades fins ara –com la suspensió d’actes amb més de 1.000 assistents– passaran factura als sectors del turisme, el transport i els espectacles.

No als acomiadaments

“Tots haurem de sacrificar part dels nostres costums diaris”, va dir el ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn, exponent de l’ala més dretana del bloc conservador de Merkel i fins ahir el rostre omnipresent per donar explicacions i mirar de tranquil·litzar la població. Ara la cancellera li ha pres el relleu.

La gran coalició ha articulat una sèrie de mecanismes per facilitar la reducció de jornada a les empreses afectades. Treball assumirà el 60% del sou que deixin de percebre els treballadors afectats –“no volem ni que hi hagi insolvències ni acomiadaments”, diu Merkel.

S’ha aprovat una partida de 1.000 milions d’euros per tal de fer front als costos derivats de l’epidèmia. I, en el mateix sentit, s’ha anunciat un pla extraordinari d’inversions de 12.000 milions per un període de cinc anys, destinat a reactivar l’economia.

L’OMS ja qualifica de “pandèmia” la crisi

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir ahir, per primer cop, com a “pandèmia” el coronavirus, després que el nombre de casos fora de la Xina s’hagi multiplicat per 13 en dues setmanes, i els països afectats s’hagin triplicat. “No és una paraula per utilitzar lleugerament”, segons el seu director general, però “no varia l’amenaça que suposa”. L’OMS preveu que l’expansió continuï.

Preveuen un agreujament de la situació als EUA

Les autoritats sanitàries dels Estats Units van advertir ahir que amb la propagació del coronavirus, que ja ha afectat un miler de persones, la situació empitjorarà i que l’abril serà clau per frenar-lo.

Lagarde alerta d’una possible crisi com el 2008

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha advertit que la UE ha de respondre conjuntament i amb decisió a l’epidèmia, perquè hi ha risc d’una crisi econòmica com la del 2008.

Pla econòmic de 35.000 milions al Regne Unit

El primer pressupost post-Brexit del Regne Unit inclou un pla d’estímul per mitigar l’impacte del virus de 35.000 milions, destinat a facilitar préstecs a ciutadans i pimes, baixes i sanitat.

“Mirar-se als ulls i somriure”

“Ens podem mirar als ulls un moment més i somriure”, va recomanar Merkel com a alternativa a l’encaixada de mans. La cancellera ja fa una setmana que evita el contacte físic en públic. No és cap trauma, com tampoc celebrar els partits de futbol a porta tancada, com fan alguns equips de la primera divisió. Més complicat és adoptar decisions conjuntes. La suspensió o no de partits i altres concentracions humanes no depèn de Berlín, sinó dels poders regionals o municipals. “El federalisme no pot consistir a defugir prendre decisions”, adverteix la cancellera. Aquesta setmana hi haurà reunions entre els poders federal i regionals per consensuar mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES